stenborg.se

 

 


Tjäna pengar på dina hemsidor!
Många små företag, föreningar och privatpersoner har idag egna hemsidor och det är faktiskt inte så svårt att få inkomster från sina webbsidor. Man behöver absolut inte ha någon sajt med tusentals besökare per dag för att det ska ramla in några kronor på bankkontot. Du kan t o m bli partner med ett av världens största företag, Google! Det är troligen inget du blir rik på (fast möjligheten finns om du jobbar hårt), men att få in tillräckligt för att finansiera ett eget domännamn samt hemsida och e-post på ett bra webbhotell är inget som helst problem. Pengarna betalas ut från s k Affilateprogram och det finns flera sådana program. Nedan kommer en presentation av de nio största på den svenska marknaden.

Vad innebär det att vara Affiliate?
Att vara affiliate innebär att man ansluter sig som partner till ett företag och tjänar pengar genom att visa företagets reklam på sin hemsida. Det finns flera olika sätt att tjäna pengar som affiliate, en del företag betalar per klick på länkarna, en del betalar för s k leads (t ex när någon registrerar sig för företagets nyhetsbrev) och en del betalar enbart för genomförda affärer, t ex kan du få en fast summa eller en viss procentsats av det belopp den som klickade på länken handlade för. Det man bör tänka på är att annonserna ska ha någon anknytning till innehållet på din sajt, det ökar ju också möjligheten att besökarna verkligen klickar på dina länkar! Nedan kommer en närmare presentation av åtta affiliateprogram som vänder sig mot svenska marknaden.


Google Adsense    
Google Adsense är ett fantastiskt program som består av flera olika delar. Med Google Adsense for content läger du in annonslänkar i valfria storlekar och valfria färger på din hemsida och Google anpassar sedan automatiskt reklamen dels efter innehållet på dina hemsidor och dels efter vad besökaren brukar surfa efter annars, dvs letar efter vissa ord i texten och anpassar annonserna efter detta. Det gör att reklamen alltid riktar in sig på annonser som är relevanta för besökarna och med säkerhet ökar deras benägenhet att klicka på på de länkar som visas på dina sidor.

Hos Google är det också per klick på annonserna man får ersättning, besökaren behöver alltså inte gå vidare och köpa någonting. Hur mycket som betalas per klick varierar väldigt mycket och det är uppgifter som Google inte lämnar ut. Jag tycker personligen att Adsense är det absolut bästa affiliateprogrammet som finns och ingen webbsidesägare bör missa chansen att använda Adsense på sina hemsidor!

Annonserna som visas på din sida kommer från Google AdWords där annonsörerna enkelt skapar sina egna annonser och väljer sökord. Priset för annonsörerna varierar också kraftigt beroende på hur attraktiva sökorden till deras annonser är. De betalar dock också endast när någon klickar på annonserna som visas. Google delar också mycket ofta ut gratischeckar till AdWords som brukar vara på 500 eller 750 kronor för att man ska kunna testa.

Många webbsidesägare kombinerar AdSense och AdWords genom att lägga upp "kampanjer" i AdWords som styr besökare till sina egna webbsidorna givetvis med den förhoppningen att fler besökare leder till fler klick på länkarna så att detta ger mer i inkomst från AdSense än utgifterna för AdWords kostade!

Utbetalningarna från Google Adsense görs månadsvis under förutsättning att man når 700 kronor den månaden, annars görs betalningen efter den månad när det finns minst 700 kronor på kontot. För oss i Sverige sker utbetalning enklast till det bankkonto man registrerar på sitt Google Adsense-konto. Nedan och till höger ser du några exempel på hur annonser för Google Adsense for content ser ut och fungerar. Annonserna anpassar sig efter ord som hittats i denna artikel och handlar t ex om hur man tjänar pengar på nätet och om hemsidor på nätet.

Du kan även lägga upp s k länkenheter med Google Adsense for content och då blir det annonsgrupper som visas och man får klicka sig vidare till annonserna via grupplänken. Nedan kommer ett exempel på en länkenhet

Det andra sättet att tjäna pengar med Adsense är att genom Google Adsense for search lägga in Google-sökrutor på dina hemsidor. Även dessa rutor kan helt anpassas till din egen webbsida när det gäller färgsättning och liknande och du kan t o m få med din egen logotyp i sökrutan. Se exempel nedan. Betalning sker dock endast för klick på de s k sponsrade länkarna på resultatsidorna.

Google

Ett tredje sätt att tjäna pengar från Google var tidigare att värva andra webbsajter att ansluta sig till Google Adsense. Dock är denna möjlighet nu borttagen sedan september 2008.

Vill du ha mer detaljerad information om hur det fungerar att
ansluta sig till Google Adsense kan du läsa mer på denna länk!

Sedan 2008 finns nu även två nya sätt att tjäna pengar från Google. Det är genom Google AdSense for Feeds och Google AdSense for Mobile Content. Mer info om dessa båda kommer senare.


TradeDoubler         
TradeDoubler
har idag över ett hundra svenska annonsörer som på olika sätt betalar dig för att få finnas med i reklamen på dina hemsidor. Det går mycket snabbt att komma igång med TradeDoubler och du kan faktiskt börja tjäna pengar direkt.

Du väljer själv vilka program du vill göra reklam för och skickar iväg en ansökan till TradeDoubler. Du kan dock direkt börja lägga in länkarna trots att det i regel dröjer ett par dagar innan du får besked om att din ansökan blivit godkänd. Det är mycket ovanligt att någon ansökan inte blir godkänd. De flesta annonsörerna betalar bara vid affärer som blivit av efter klick på webbannonserna, men det finns även en del annonsörer som betalar per klick.

Även på TradeDoubler finns en mycket avancerad statistik där du kan se exakt vad dina besökare har klickat på. Utbetalning sker månadsvis till bankkonto under förutsättning att man kommit upp till 500 kronor annars kommer betalningen när minst detta belopp finns på kontot utbetalningsdagen. Några exempel på de största affiliateprogrammen hos TradeDoubler är Tradera, Bokus, och Dell men det finns hundratals andra program att ansöka hos.


Double                 
Double
är ett svenskt affiliateprogram och har för närvarande cirka 100 annonsörer. Det är i regel inte lika kända företag som hos TradeDoubler, men antalet program hos Double ökar stadigt vecka för vecka så det kommer att bli en intressant samarbetspartner för alla webbsidesägare. Doubles hemsida hittar du på länken nedan!

Många program hos Double betalar sina partners per klick och då oftast mellan 0,05 och 1,75 kronor, vilket är mycket bra, men det kräver välbesökta sajter för att det ska ge några större inkomster. Intressantare är då de program som betalar för avslut och där har Double några program som betalar riktigt bra.

Allra bäst betalar de tre speljättarna Unibet, Betway och Expekt som ger mellan 400 och 500 kronor i provision till ägaren av hemsidan när en ny kund registrerar sig via en länk på dennes hemsida!

Än mer otroligt är att de även ger den nya kunden provision i form av dubbla pengar att spela för. Just nu gäller att man får dubbel insättning att spela för. Hos Betway gäller detta för belopp upp till 500 kronor men bara för första spelet.

Jag tycker erbjudandet hos Unibet är betydligt bättre, där får du helt enkelt 1000 kronor extra på kontot om du sätter in maxbeloppet 1000 kronor. Du kan givetvis även sätta in bara t ex 200 kronor och få 200 kronor i bonus. Så funderar du på att börja spela hos Unibet så lönar det sig att vara partner med Double och registrera sig via sin egen hemsida!

Vill man spela poker via någon av dessa sajter gäller ännu bättre bonusar men dessa erbjudanden brukar ändras till och från.


Commission Junction   Commission Junction
Commission Junction
är idag världens största affiliatenätverk och har även ett kontor i Sverige. Av de totalt mer än 1500 företag som annonserar genom CJ finns även många som riktar in sig mot den svenska marknaden. Det går dock att ansluta sig även till utländska företag och har man en internationell sida så tycker jag inte man ska missa chansen att ansluta sig till CJ.

Till skillnad från Google så betalar knappast några av CJ:s (eller övriga företags nedan annonsörer per klick utan här är det per genomförd affär efter att någon klickat. Det är dock mycket bra betalt från vissa annonsörer, t ex de svenska webbhotellen betalar ofta minst 50 procent av första köpet i kommission.

Några svenska företag du kan visa annonser för genom CJ är t ex Adobe, SEB, Ginza, Tradera, Pricerunner och webbhotellen Binero, One och Surftown.

Många företag anlitar flera av dessa CJ och de övriga sju företagen nedan och ibland gäller det att kolla noga, för ersättningen kan variera rätt kraftigt, så det gäller att välja den som ger bäst betalt.


Adtraction             

Adtraction är en Stockholmsbaserad rätt ny affiliate från 2009! De har idag, i mitten av mars 2011 nästan hundra olika annonsörer och bland dessa kan nämnas BYGGmax, Marginalen Bank, Destination Stockholm, City Network, Ballou, Önskefoto och Björn Lundén Information.

Jag har Adtraction i ett och ett halvt år och allt har fungerat helt perfekt! Det är enkelt att lägga upp annonser och även att skapa egna annonskoder! En bra grej hos Adtraction är att man kan använda s k "clean links", dvs när besökaren håller markören över företagets namn syns bara den "riktiga" webbadressen och inte någon lång och konstig adress. Även utbetalningarna fungerar perfekt och kommer direkt så snart minimibeloppet är uppnått.


Adrecord        

Adrecord är ett nytt företag som startade sin verksamhet den 2 oktober 2010. När detta skrives i mitten av mars 2011 har de 51 olika program att erbjuda. Alla annonsörer betalar enbart för "lead", dvs när någon handlar något via den annons som affiliatehemsidan visar. Enligt Adrecord ska det dock komma även annonsörer som betalar per "klick" under våren. Bland de 51 företagen som finns idag kan nämnas Telenor, Haléns, Lensia och Webbdo.

 


EuroAds                

EuroAds startades år 2006 och är i första hand inriktade mot den nordiska internetmarknaden. Huvudkontoret ligger i Köpenhamn och kontor finns i dagsläget även i Stockholm, Oslo och London. EuroAds erbjuder annonser från massor av företag inom mycket varierande branscher. Det är kanske ännu inte de mest kända företagen, men det finns undantag som t ex SAS och Norwegian Airlines. EuroAds är dock under stark utveckling och det kommer hela tiden nya företag och befintliga företag kör ofta speciella kampanjer som man kan utnyttja till annonser på sina hemsidor. Jag kan absolut rekommendera EuroAds som ett komplement till övriga "affiliates".


Affiliator                Affiliator.se
Affiliator
är ett internationellt affiliateprogram, fast relativt nytt i Sverige. Även hos Affiliator finns många intressanta annonser man kan knyta till sina hemsidor. En del finns även hos andra affiliates, men de allra flesta är unika för Affiliator. Det är lika enkelt att få utbetalningar hos Affiliator som hos andra övriga, du anger helt enkelt bara din bankinformation så kommer utbetalningarna automatiskt. En bra grej med Affiliator är att du redan har 70 kronor på ditt konto efter att du registrerat dig som ny partner!

Affiliator.se


Zanox                 
Zanox
är från början ett tyskt affiliateprogram som numera arbetar globalt och idag har över en halv miljon anslutna partners. Om man har en hemsida inriktad endast mot svenska besökare finns idag ett trettiotal program att välja mellan och antalet ökar stadigt!

En intressant funktion hos Zanox är "Shop@" som är en helt färdig shoppingportal som du på några minuter kan ansluta till din sajt och sälja produkter från NetOnNet, Ellos, Jamba, Josefssons, Lindex och många många fler. Över femtio tusen sajter i Tyskland använder Shop@. Här kan du klicka för att se ett exempel på en sådan Shop@  som du helt automatiskt kan koppla från din egen hemsida!

De flesta affiliates hos Zanox betalar en viss procentsats per avslutad affär, men det finns även partners som betalar per klick. Jag tycker Zanox är ett mycket bra komplement till övriga program och rekommenderar alla som har hemsidor att ansluta sig. Det är givetvis helt gratis!

www.zanox.com zanox Partner värvar partner


Söker du efter webbhotell för dina hemsidor kan jag rekommendera ett besök på

där det finns test, jämförelser och rekommendationer när det gäller de flesta webbhotellen i Sverige!

Lars-Olov Stenborg

 

Hit Counter