Långpromenad i Beihaiparken med mera

Idag steg jag upp lite tidigare än vanligt på senare tid och svarade på mail några timmar och hängde sen med till ett sjukhus i en annan del av Beijing eftersom Helena behövde ett antal stämlar på ett 16 år gammalt dokument där. Jag gillar inte bussresorna i Beijing, men 34:an har AC och vi fick sittplatser direkt och det var större delen av resan. Sedan ett byte till buss utan AC och ståplats och sen är det oändligt lång tid det är rött när man ska över Chang´an Avenue som man väl kan säga är huvudstråket i Beijing och 42 kilometer spikrak väg. Har man sen otur så att det är något statsbesök så kan t o m vägen stängas av helt när de utländska potentaterna lämnar eller kommer till området. Har själv varit med om detta vid flera tillfällen.

Intressant besök på sjukhuset och det var lite annorlunda än i Sverige. Detta sjukhus är för barnaföderskor och ett barnsjukhus med alla tillbehör som simbassäng för nyfödda och allt möjligt. Det var svårt att få de där stämplarna som behövdes och en del hårda ord växlades och vi åkte många gånger mellan olika våningar men just där man skulle få den sista stämplen stängde de klockan 11.00 och det fanns ingen på plats. Dock löste det sig tydligen efter ett antal hissresor ytterligare mellan olika våningar.

Vi skulle egentligen träffa några av våra bästa vänner här eftersom de äntligen väntar barn efter många års försök och misslyckanden, men de var redan klara med sitt besök innan vi kom fram.

Här är det inte tal om att männen får vara med vid förlossningen utan de får snällt sitta ute i väntrummen och avvakta, oftast tillsammans med även morföräldrar och farföräldrar om födseln är nära förestående. Det var många nervösa blivande pappor man kunde skåda i de olika väntrummen! En av bilderna nedan är på en sköterska som satt och förberedde alla små band runt handleden som de nyfödda får och hon var otroligt skicklig och även utan att göra detta utan glasögon i den åldern! Vi pratsde med henne just om det här att i Sverige är mannen med och får oftast klippa av navelsträngen, men sånt förekommer möjligen bara på dyra privatsjukhus i Beijing.

Sen blev det jiaozi på en restaurang i närheten av sjukhuset, men de var inte speciellt goda. Det mest intressanta med det besöket var en ensam äldre man som beställde in enormt många jiaozi och till det sallad och 50 centiliter 56-procentig sprit och en stor öl och åt och drack samtidigt som kan kedjerökte hela tiden (han finns på en av bilderna nedan). Helt otroligt vad de kineser som kan dricka klarar att dricka och han var jätteliten och kan knappt vägt ens 60 kilo. En öl och 50 centiliter stark “renat” till lunch är inte att leka med och åt dessutom betydligt fler jiaozi än vi åt tillsammans! Kanske var han en blivande morfar eller farfar som satt och väntade på nyheter från en förlossning?

Sen blev det Beihaiparken och en promenad runt där. Beihaiparken är den största och mest kända parken i Beijing och det kostar 20 kronor i inträde till skillnad från 2 kronor i de flesta andra parker. Då ingår dock även ett besök i den Vita Pagoden som ligger på en liten ö mitt i den enorma konstgjorda sjön. Vi var dock inte intresserade av det denna gången utan ville se de blommande Lotusblommorna som finns i en speciell del av parken, men det blev en besvikelse för det var ingen blomning överhuvudtaget. Vet inte vad som kan ha hänt detta år för inte ens bladen steg upp över vattenytan som de brukar. Ska ta mig till Longtanparken senare och se om det är likadant där.

Sen var det buss igen som gällde, men jag hoppade av vid en tunnelbanestation på linje 5 som sedan går till Tiantandongmen, för jag ville kolla med Lisa och Sharon på Hongqiao Market vad som gäller om att handla märkeskläder. Lisa var som vanligt på plats och hon berättade att det var tuffa tider just nu och deras tidigare jättestora affär var nu bara en minimal affär där de sålde kinesiska t-shirts. Polisen har tydligen tagit i med hårdhandskarna mot märkeskopiorna och det var lika kliniskt rent från sådana på Hongqiao som det var vid mitt besök på Silk Market tidigare. Tidigare kunde man se Converseskor i hundratals varianter, nu fanns det bara fem enfärgade varianter, men då med samma kinesiska märkning som man kan köpa i vanliga varuhus i Beijing. Lisa hade dock en del förhoppningar om att läget skulle kunna förändras inom några veckor, så vi får se hur det går med det.

Gick sedan ner till en gata strax innan man kommer till Hongqiao där de säljer sportkläder och liknande och där fanns faktiskt en del märkeskläder kvar, men det var inga höjdare precis men vi får se om jag återvänder dit och handlar lite vid ett senare tillfälle.

Sen var det buss 34 tillbaka hem och jag hoppade av lite tidigare för att handla på ett av Jingekelong-varuhusen och sen är det en bra bits promenad tillbaka. Just på den gatan och på några andra i närheten har jag noterat både nu och tidigare att de små “massage-instituten” eller vad man nu ska kalla det verkar nästan helt stängda, har nog bara sett något enstaka som varit öppet under denna vistelse i Beijing. Det är vackra tjejer och kvinnor som sitter bakom glasdörrar och jag vet inte vilka tjänster de står till tjänst med, men det är nog inte bara massage. Det kan ju också vara så att de bara har öppet på kvällarna nu under den varma sommaren, men jag minns aldrig att de var stängda sent på eftermiddagarna förra sommaren.

Min middag blev sedan överbliven gong bao ji ding och ris från igår och det blev perfekt för min del!

Det får bli ett okommenterat bildspel från dagen nedan och det går att klicka på varje bild för att se en större bild!

4-7-1

4-7-2

4-7-3

4-7-4

4-7-5

4-7-6

4-7-7

4-7-8

4-7-9

4-7-10

4-7-11

4-7-12

4-7-13

4-7-14

2 Responses to “Långpromenad i Beihaiparken med mera”

 1. Christer says:

  Tråkigt för Lisa. Det kanske kommer något bra ut av det. Nu kanske dom får in lite nya kläder. Jag tycker att det har varit samma kläder i stort sett under 2 år nu. Tack för en bra och intressant hemsida. Fortsätt att uppdatera och skriva så har du en som läser varje dag.

 2. stenborg says:

  Hej Christer! Ja, jag skriver ett inlägg här varje dag jag är i Kina. Det kan vara omväxlande långa och korta, men ett inlägg om dagen tror jag att jag fixat alla dagar jag varit i Kina de senaste åren.

  Ja, det är trist för Lisa och Sharon på Hongqiao. De hade i princip bara enkla t-shirts av typ “I love Beijing” och andra turistmotiv, medan de i båsen på Silk Market märkeskläderna var ersatta av kinesiska märken som jag tycker är väl så snygga som märkeskopiorna så jag hoppas Lisa och Sharon också får dessa.

  Det var lite hemlighetsfullt dock med ett bås bakom ett skynke dit Lisa fick skynda sig för att vara med på ett “möte” så vi får se vad som händer. Ska snart dit och kolla igen!

  Det är en enorm skillnad mot tidigare då man i princip kunde bli insläpad i de olika båsen för att köpa märkeskläder, livremmar, plånböcker, väskor o s v. Nu är det knappt någon försäljare som tilltalar de som går förbi på dessa avdelningar.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.