Fyra timmars gång på The Great Wall mm

Kommer nog trots allt att skriva en del har, mest for att sjalv komma ihag vad jag gjort och for att kunna koppla ihop det med alla bilder jag tagit!

Igar kvall blev det en sen kvallspromenad runt bostadsomradet. I denna del av Beijing bor folk i omraden med ett antal hus i varje omrade. Detta omrade omfattar 20 nio-vaningars hus med sju separata ingangar i varje hus och sedan tva-fyra lagenheter i pa varje vaning. Innehavarna har i regel kopt sina lagenheter nar omradet var nytt och sedan fungerar det ungefar som svenska bostadsratter att man kan salja sin lagenhet. Det finns dock ingen hyra eller avgift som i Sverige utan bara en mindre kostnad for el, vatten och del i kostnad for gemensamma saker. En stor skillnad mot Sverige ar att har ar varje omrade omgardat av mur eller staket och i detta fall finns fyra ingangar, en i varje vaderstreck, dar en vakt sitter vid varje ingang och slapper bara in behoriga. Bara i detta lilla omrade dar knappt 2000 personer bor finns en fin park och fina gemensamhetsutrymmen for de boende med bibliotek, biljardrum, pingpongrum och swimmingpool inomhus. Dessutom ett stort antal anstallda for att skota parken, renhallning mm.

Idag mandag var det dags for turen pa kinesiska muren. Det var ingen vanlig taxi som tog oss till Jinshanling utan en Special Car som anvands av storre foretag i olika sammanhang. Chaufforen dok upp klockan 06.30 och drygt tva timmar senare var vi framme i Jinshanling for att paborja vandringen mot Simatai. Det ar bara cirka tio kilometer men tar anda normalt fyra timmar att ga. Det var en imponerande upplevelse att se vallen ringla sig over bergen med alla vakttornen. Otroligt att tanka sig att vi skulle ga hela den vagen och langt bortom det man kunde se. Borjan pa vandringen var otroligt hard med enormt branta stigningar pa ibland bra och ibland mycket daliga trappor. Varje stigning till ett nytt vakttorn var ungefar som nar man springer backtraning och det var synd jag inte hade pulsmataren kopplad till min Garmin 305 som annars fungerar utmarkt har i Kina nar den val hittat de nya satelliterna jamfort med Sverige. Det gick valdigt langsamt i borjan och jag borjade fundera pa om det inte skulle ta sex timmar, men det var som sagt mycket uppfor. Vi var i princip ensamma att ga pa muren eftersom vi var pa plats valdigt tidigt och vi sag faktiskt inte en enda vandrare de forsta timmarna. Kunde dock se nagra pa gang om vi kollade bakat. De enda man traffade var enstaka forsaljare som tagit plats i vakttornen och erbjod iskallt vatten, cola eller ol, men vi hade med oss sa det rackte och aven mat for en sen frukost. Efter ett par timmar borjade det ga nerfor lite mer och da gick det fortare, men den kvalmiga varmen gjorde att man svettades nagot helt enormt, sarskilt i uppforsbackarna. Efter tre timmar tog vi frukostpaus med en vidunderlig utsikt over landskapet fran ett av vakttornen. Kunde da inte motsta att kopa en iskall kinesisk ol for fem RMB eller fem kronor. Helt prisvart i det laget! Under pausen blev vi upphunna av massor av vandrare som startat senare och nu var det mest nerfor mot Simatai. Dock var nu muren i sa daligt skick att det nastan gick lika sakta att ga eftersom man hela tiden maste kolla var man satte fotterna och forbi tre av vakttornen fick man t o m ga vagar utanfor muren p g a det daliga skicket. Just innan Simatai var det aven en kedjebro over ett dammbygge som skulle passeras och darefter var det tyvarr bara uppfor till Simatai dit vi nadde pa 4, 45 timmar, men da hade vi 30 minuters frukostlunch och aven manga stopp bade for fotografering och vila. Jag skulle tippa pa att det ar mojligt att ga kring tre timmar om man ar valtranad och inte tar nagra direkta pauser mer an att pusta ut i uppforstrapporna. Sen var det ytterligare 1,5 kilometers gang ned mot parkeringsplatsen i Simatai dar chaufforen vantade. Svetten rann fortfarande och pa vagen ned fick jag en harlig dusch av en parkarbetare som vattnade blommor. Helt underbart!

Pa vagen tillbaka stannade vi till pa IKEA i Beijing lite pa skoj. Tog en del kul bilder dar som jag lagger in nar jag ar hemma. Skulle bl a kolla efter svenskt kaffe och det fanns, dock inga kaffefilter, ingen verkade veta vad det var for nagot. Missade tyvarr att ta med min Zoegas Mollbergs Blandning och kaffefilter och far darfor halla tillgodo med ett argentinskt snabbkaffe till frukosten, men det smakar faktiskt helt OK!

Klicka här för att lasa ett langre reportage med massor av bilder fran denna langa vandering!

Klicka här för att se några bilder från IKEA i Beijing!

I kvall blir det bara att ta det lugnt och vila ut efter dagens strapatser! Kommer nog att sova gott i natt!


One Response to “Fyra timmars gång på The Great Wall mm”

  1. Linda & Kai says:

    Vilken tur att du är så tränad, det låter inte som ett enkelt vandringspass det där! Verkar vara jättevackert och intressant. Du borde dock köpa dig ett par solglasögon eller en keps! Hej hej på dig.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.