Världens största loppmarknad

Idag fungerade löpningen betydligt bättre än igår och jag sprang sex varv på den vanliga banan! Mellantiden efter fem varv var drygt två minuter bättre än när jag sprang fem varv igår, så det finns hopp om att formen kommer att bli bättre!

En av de första sakerna jag alltid brukar göra vid alla besök i Beijing är att ta en promenad till Panjiayuan Curio & Antique Market som lär vara världens största loppmarknad och finns med på alla Tio-i-topp-listor över sevärdheter i Beijing. Det tar cirka en kvart att promenera dit och idag var det verkligen smockat med både försäljare och besökare! Det är lördagar och söndagar som gäller för denna marknad då det är öppet mellan 04.30 och 18.00 och ska man göra några fynd ska man vara där så tidigt som möjligt. Marknaden har även öppet under övriga veckodagar, men då öppnar de först klockan 08.30 och då är det bara en bråkdel av försäljarna som är på plats jämfört med helgerna.

Jag roade mig med att försöka räkna ut hur många försäljare som finns på plats och kom fram till att det bör vara cirka fem tusen försäljare. Huvuddelen av marknaden är utomhus under fyra gigantiska plåttak och under varje tak finns cirka 25 rader försäljare med 20-25 platser i varje rad, vilket innebär mer än 500 försäljare under varje tak, dvs 2000-2500 säljare bara på denna del av marknaden. Därutöver finns en utomhusmarknad under bar himmel för tillfälliga försäljare där det är cirka 500-600 platser plus att tillfälliga säljare även får plats på andra ställen. Det finns även två speciella platser för säljare av böcker och tidningar och sedan tillkommer alla fasta försäljare som hyr plats i affärer inomhus i de olika byggnaderna på området, vilket är en bra bit över tusen säljare.

Jag tycker det är kul att bara gå runt och kolla folklivet, men det är sällan jag hittar något att handla. Lördagar och söndagar är det många västerlänningar på besök och jag såg flera grupper av svenskar, fransmän och amerikaner som handlade idag. Annars tycker jag nästan det är ännu roligare att gå dit på torsdagar när de har en specialmarknad för privata försäljare som kan komma dit och sälja utan kostnad och då är det i princip enbart kineser som besöker marknaden.

Promenerade sedan tillbaka och handlade lite på vägen och på kvällen gjorde jag sedan en stor pizza i ugnen som blev helt perfekt och det blev ingenting över! Satte samtidigt in ett antal sötpotatis i ugnen och även dessa blev perfekta och det slank faktiskt ned även ett par sådana innan det var dags att sova!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.