Första besöket på Hongqiao

Idag var jag ensam hela dagen och efter en kort joggingtur runt området tog jag buss 34 till Hongqiao och besökte de båda varuhusen Hongqiao Pearl Market och Tianya Hongqiao Market. Det var mest på skoj för att kolla om mina “vanliga” försäljare fanns plats och det gjorde de! Jag gillar speciellt No. 209 på andra våningen av Hongqiao Pearl Market med bl a försäljarna Sharon och Lisa. Där får jag alltid “rätt” priser direkt utan att behöva ödsla en massa tid på att pruta och förhandla om priserna och jag vet också att jag får den bästa kvalitén eftersom de vet att jag annars kommer tillbaka och byter vid nästa besök.

Just denna affär på Hongqiao rekommenderas även av Willmaguide Beijing som är den absolut bästa guideboken om Beijing. Där står bl a

“Det finns en butik i Pearlmarket som heter Lisasshop på plan 2. De har fasta priser till skandinaver och dessa priser ligger på den nivån som man når efter en halvtimmes förhandlande med de andra.”

Jag tar själv det påståendet med en liten nypa salt, för det är absolut inte alltid så att ”nya” kunder får de riktiga priserna direkt! Några exempel på “riktiga” priser är följande: En rejäl Fjällräven vinterjacka ska kosta 220 yuan/kronor, lite enklare Peak Performance med avtagbar fleecejacka 150 yuan/kronor, märkesjeansen (Armani, Diesel m fl) går på 100 yuan/kronor, märkeskalsonger (Björn Borg, Diesel, Calvin Klein o s v) 10 kronor, alla märkesskjortor och tröjor mellan 30 och 40 kronor och märkesstrumporna 5 kronor per par. Det går att komma ner 10-20 procent även på dessa priser, men jag tycker det är helt OK för Sharon, Lisa och de andra som jobbar i denna affär måste ju också tjäna några kronor.

Om det sedan är “äkta” varor eller inte som säljs på Hongqiao och liknande marknader som Silk Street Market och Yashow Clothing Market råder delade meningar om, vissa är det helt klart inte, men mycket som säljs här kommer nog både från “fjärde skiftet” och är äkta varor med obetydliga skönhetsfel, men det har jag redan skrivit om i bloggen vid några tidigare besök i Beijing!

Hittade även några andra försäljare som jag känner sedan tidigare och det var kul att prata med dem en stund! Tog sedan bussen tillbaka och tillbringade den sena eftermiddagen med att plocka in alla de stora kaktusarna från balkongerna och gav dem sedan en välbehövlig dusch innan de placerades på golvet vid det stora fönstret i vardagsrummet som går från golv till tak och har söderläge. Där trivs de verkligen under vintermånaderna eftersom solen i regel lyser varje dag även när det är mycket kallt utomhus! Ska se om jag kan få ett par bilder på två av de olika kaktusarna som nu börjar blomma och det är verkligen fantastiskt vackra blommor när de slår ut!

Kvällen ägnades sedan åt en enkel middag, slösurfande på nätet och lite TV-tittande innan det var dags att sova och ännu en dag i Beijing var tyvärr slut.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.