Husdjursmarknad och nytt shoppingvaruhus

I natt har det varit på gränsen till minusgrader och jag vaknade klockan 03.55 och kunde omöjligen somna om så jag steg upp och läste lite i vardagsrummet och framåt 05.00 var jag tillräckligt trött för att kunna somna om. Steg sedan upp vid 07.00-tiden och fixade en kanna kaffe!

Solen sken från en absolut klarblå himmel, men det var ändå riktigt kallt när vi tog en promenad på tio minuter till Shilihe Bridge som är en bro vid Fjärde ringvägen där det ligger en helt enorm marknad med bl a husdjur som fåglar, akvariefiskar, kaniner, möss, hundar o s v. Jag har varit där flera gånger tidigare, men idag var det helt enormt med folk där och jag vet inte om det var någon specialdag för akvariefiskar för där fanns hundratals försäljare utomhus som bjöd ut sina fiskar till hyfsade priser. Det var guppy, svärdbärare, Black Molly, scalarer, kampfiskar och liknande som även finns i Sverige. Här finns dock, speciellt i de fasta inomhusaffärerna, mängder av andra större typer av fiskar och jag har sett priser på flera tiotusentals kronor för vissa speciellt ovanliga fiskar som sägs bringa lycka till hemmet.

Fisk- och akvarieavdelningen var klart störst idag, men även fåglar är populära och det var många fåglar som bytte ägare denna dag. I övrigt finns det även krukväxter, statyer, fiskeutrustningar, drakflygningsutrustning, smycken, vackra stenar, barnkläder med mycket annat i en salig blandning. Utanför marknaden finns dessutom en lång rad försäljare som säljer hundvalpar från bagageluckorna på sina bilar, vilket var mycket intressant att ta del av!

Jag kan tänka mig att det finns åtminstone ett tusental försäljare på marknaden och jag gillar att vandra runt där och bara kolla folklivet! Idag var faktiskt första gången någonsin som jag sett några andra västerlänningar på marknaden, det var ett gäng på fem personer som hittat dit! Denna marknad är rätt okänd för turister, men helt perfekt att kombinera med ett besök på Panjiayuans loppmarknad som bara ligger tio minuters promenad längre norrut på andra sidan ringvägen. Är man dessutom intresserad av att köpa glasögon kan man besöka Beijing Glasses City som ligger bara fem minuters promenad från Panjiayuan så här finns tre sevärdheter som ligger mycket nära varandra i denna del av Beijing.

På vägen tillbaka skulle vi handla lite och jag var intresserad av ett nytt Yonghui Superstore som jag såg var på gång att öppna i somras innan vi åkte till Sverige i juli och det var en mycket trevlig överraskning att besöka detta varuhus. Nästan lika stort som de kända utländska varuhusen Carrefour, Wallmart och Tesco och här fanns verkligen precis allting och det var fantastiskt fräsch frukt, grönsaker och kött så nu blir det onödigt att åka till t ex Tesco för att handla kött, för det var väl så bra kvalitet här och enormt fräscha lokaler, som dessutom ligger på fem minuters gångavstånd. Dessutom elektronikavdelning, klädavdelning med mera plus att där fanns fristående restauranger och andra affärer i den tre våningar höga byggnaden!

På kvällen slängde jag ihop en pizza med bacon, lök, tomatsås och denna gången hade vi fräsch ost att toppa med! Annars är det faktiskt så att just osten är dyrare än i Sverige, speciellt om man vill ha riven Mozzarellaost. Frukt och grönsaker kostar annars i princip ingenting med svenska mått mätt och även kött är otroligt billigt! Ett exempel är kycklingfilé som kostar cirka 15 kronor kilot och anledningen sägs vara att kineserna inte gillar när det inte är ben i kycklingdelarna så kycklingvingar och kycklinglår är faktiskt lite dyrare än filén!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.