Tittade på nordiska dokumentärfilmer på 798

Ett av de absolut mest sevärda ställena i Beijing är Konstdistrikt 798 i östra delen av staden och där finns hur mycket som helst att titta på så det går lätt att tillbringa en hel dag där med att titta i alla gallerier och kolla på alla konstverk som finns utomhus i det stora området av tidigare fabrikslokaler. Dessutom finns det massor av restauranger och caféer i området där man kan koppla av.

Idag gick jag lite motvilligt med på att åka dit för att kolla några filmer i något som heter Nordox 2010 och det är dokumentärfilmer från Norden som visas i en liten biograf i området. Bussen dit tar normalt en timme, men idag var det kaos i trafiken runt Guomao redan vid tretiden på eftermiddagen så jag tror vi satt en och en halv timme i bussen. Man kan givetvis ta taxi, men det spelar ingen större roll för även taxin måste ta i stort sett samma väg.

Vi var framme strax innan 16.00 när den första filmen började, vilken var “Steam of Life” från 2010 som är en märklig finsk dokumentär med nakna finska män i olika bastur över hela Finland som berättar om kärlek, död, sorger, vänskap med mera från sina liv. Innan trodde jag nog jag skulle somna, men det var faktiskt en riktigt bra dokumentärfilm på nästan en och en halv timme, dessutom textad på både svenska, engelska och kinesiska.

Därefter var det en kort paus och vi hämtade en stor mugg kaffe till mig innan vi köpte biljett även till nästa film, den norska “Harvesting the Wasteland” från 2008 där jag kände igen några scener så den har gått på svensk TV för inte så länge sedan. Även den var oerhört intressant och handlade om tre generationer som levde under samma tak i byn Lykkja i Norge. Denna film var 58 minuter och då ingick även ytterligare en norsk dokumentär “Martin the Ghost” som är en 26 minuter lång film från 2009 som var en gripande historia om den 28-årige Martin Hasle som nio år tidigare skadats i en bilolycka och var helt beroende av hjälp dygnet runt på vårdhemmet där han bor. Han har intelligensen kvar, men kan inte prata och det enda han kan röra är huvudet och vänster tumme och han kommunicerar via vänstertummen med en dator. Alla hans gamla vänner försvann efterhand som åren gick och nu var det bara förädrarna och socialarbetaren Bente som besökte honom.

Nordox 2010 pågår 13 november t o m 25 november och det visas tre eller fyra filmer varje kväll. Det finns några svenska också och en av dessa är “The Chinese are Coming“, men den såg jag på svensk TV för inte så länge sedan! Den handlar om den stenrike Mr. Luo och ett av hans företag Fanerduns satsning i Kalmar som tyvärr blev ett totalt misslyckande av olika skäl! Tyvärr finns den inte kvar på SVT Play längre, annars hade jag rekommenderat alla att titta på den!

Efter dessa filmer var vi nöjda och tog bussen tillbaka, vilket tog nästan exakt en timme. Fördelen just med denna resa är att buss 988 i princip går från dörr till dörr och vi var hemma kvart över åtta och sen var det bara att fixa till en enkel sen middag! Känner också att nu är nog förkylningen på väg att bryta ut, för det gör rejält ont i halsen och snuvan börjar komma.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.