Lugn lördag i Beijing

Såg via webbkameran på Stortorget igår att det snöade rejält i Karlskrona och att det ligger mycket snö på torget. I Beijing har det varken kommit snö eller regn under den månad jag varit här, men det är helt normalt väder. Det är rejält kallt på nätterna med många minusgrader, men solen värmer på dagarna och ibland kan det bli ända upp mot 15 grader i skuggan även så här i december.

Middagen på kvällen fick bli lite “gong bao ji ding” dvs kycklingtärningar, jordnötter, salladslök, kryddor och olja och till det åt vi ris. Det är, som jag skrivit tidigare, den absolut godaste rätten i Kina, även om det även finns mycket annat som är otroligt gott! Det är en enorm skillnad mot den “kinamat” man kan äta på svenska kinesrestauranger och går inte att jämföra alls. På de svenska restaurangerna är det i regel det “kantonesiska” köket från södra Kina som gäller, men här i Beijing är det en trevlig mix av alla olika kinesiska matlagningskök. Jag gillar mest det kryddstarka Sichuanköket, men även den typiska Beijingmaten med nudlar och jiaozi (dumplings) är fantastiskt god.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.