Besök på huvudpolisstationen

Idag var det dags för besök på huvudpolisstationen för att lämna in en ansökan om att få s k “Permanent Residence” i Beijing. Jag har visserligen ettårsvisum och kan åka fram och tillbaka så ofta jag vill, men tiden för varje besök är begränsad och jag måste också varje gång gå till den lokala polisstationen och få ett “Temporary Residence“. Med ett “Permanent Recidence” slipper man både begära visum i Sverige och att begära “Temporary Residence” vid varje besök.

Vi åkte dit med buss 51 och bytte till buss 12 och det tog säkert en timme i den hemska Beijingtrafiken! Jag hade förväntat mig att det skulle ta ett par timmar med köer och mycket byråkrati på polisstationen, men vi hade förberett alla papper och kopior de ville ha och det tog inte en kvart innan det var klart. Enda felet var att jag fyllt i ansökan med fel sorts penna, så jag fick fylla i samma uppgifter igen med rätt sorts penna! Fem arbetsdagar ska det ta innan allt är klart och det verkade inte vara några problem, men vi får väl se när jag hämtar passet.

Polisstationen ligger rätt centralt i Beijing, rätt nära det s k Lamatemplet Yong He Gong som är en av Beijings mest besökta sevärdheter. Efter besöket på polisstationen tog vi en kort promenad till en jiaozi-restaurang i närheten. De har ett 30-tal olika fyllningar i sina jiaozi att välja mellan och vi fick in tre tallrikar med olika smaker, totalt 36 jiaozi (degknyten med fyllning som kokas ungefär som kroppkakor). Tillsammans med en stor öl kostade detta totalt 24 kronor, det är onekligen lite andra priser som gäller på lokala restauranger i Beijing!

Jag tog därefter en kort promenad till tunnelbanestationen vid Lamatemplet och nedan kommer en bild (klicka för större) från bron över kanalen och man ser polisstationen skymta långt bort till höger. Kanalen som går runt centrala Beijing är nu helt frusen och jag antar att även alla konstgjorda sjöar i alla parkerna också är det.

Kanalen i Beijing är nu helt frusen

Tog sedan tunnelbanan till Silk Market där det sedan är enkelt att ta buss 28 direkt hem och passade på att gå in och träffa några bekanta och även gå runt och kolla lite. Det är dels två systrar som har affärer mitt emot varandra som kände igen mig direkt och till och med kom ihåg mitt namn från senaste besöket i somras som jag pratade en stund med. Sen har vi min favoritförsäljerka som säljer jeans som alltid är lika trevlig att prata med och jag fattar inte varför en så intelligent tjej jobbar som försäljerska på Silk Market. Jag blir lika förvånad varje gång jag kommer tillbaka och ser att hon fortfarande är kvar. Hittade även på andra våningen en affär där man som svensk kan få “rätt” priser direkt precis som det finns en affär på Hongqiao Market där detta också gäller. Nedan kommer en bild från Silk Market tagen idag.

Silk Street Market i januari 2011

Tog sedan buss 28 direkt tillbaka och handlade lite i det nya varuhuset som ligger på vägen tillbaka från busshållplatsen. På kvällen blev det sedan lite blandade kinesiska och svenska läckerheter. Vad sägs om rårakor, spett med lammkött, sallad, lingonsylt och öl. Det blev faktiskt en riktigt god kombination! Bild kommer nedan (klicka för att se större bild).

Svensk-kinesisk middag i Beijing

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.