För en gångs skull var det molnigt i Beijing

Idag var det faktiskt för en gångs skull molnigt i Beijing större delen av dagen vilket är mycket ovanligt. Normalt skiner solen hela dagen och det går att slå av värmen i vardagsrummet och det sovrum som ligger mot söder under dagtid eftersom solen värmer upp tillräckligt genom de stora panoramafönstren trots att det kan vara fem-tio minusgrader ute.

Mycket av nyheterna på TV handlar nu om det kommande kinesiska nyåret som i år inträffar den 3 februari och totalt tror jag det blir minst tio dagars ledighet, vilket för många är den enda chansen att träffa sin familj. I Beijing och alla andra större städer i Kina finns miljontals (jag tror två miljoner bara i Beijing) migrantarbetare från andra delar av Kina som arbetar här och skickar hem pengar till sina familjer och enda chansen att träffa fru, barn och föräldrar är just under ledigheten kring kinesiska nyåret.

Nyheterna handlar mest om de särskilda biljettkontor som upprättats på de olika järnvägsstationerna i Beijing för att köpa biljetter och just nu gäller att man måste köpa biljett tre veckor i förväg. De har även inrättat speciella biljettkontor för företag som kan köpa biljetter på en gång till alla anställda som vill åka till hemorten, vilket verkar mycket uppskattat enligt nyheterna på TV. Vi får hoppas det inte blir som för två år sedan då det var kaotiskt i södra Kina p g a enorma snöfall som gjorde att en stor del av tågtrafiken mot norr fick ställas in och många missade chansen att få träffa sina anhöriga på hemorten.

Nedan kommer även en bild som visar att nyåret är på väg, varje år öppnar denna tillfälliga fyrverkeributik några hundra meter österut från bostadsområdet och bilden nedan tog jag när jag gick förbi under dagens långpromenad.

Panda Fireworks - tillfällig fyrverkeributik med försäljning inför det kinesiska nyåret den 3 februari 2011


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.