Nu har skolorna stängt över Kinesiska Nyåret

Igår och idag var det de stora examensdagarna i de kinesiska skolorna, vilket innebär olika prov och tester hela dagarna. Fr o m nu är det lov över det kinesiska nyåret som infaller den 3 februari. Jag tror skolorna kör igång i mitten av februari någon gång.

Nu har också alla migrantarbetare i Beijing börjat åka till sina hemorter för att fira nyår. Det märks inte minst om jag kollar från norra balkongen mot ett bygge av ett par skyskrapor där arbetet helt har avstannat. I princip alla byggnadsarbetare i Beijing är migranter från andra delar av Kina och nyåret är deras enda chans att kunna åka tillbaka och träffa sina familjer på hemorten. Det är inte bara i Beijing som det finns migrantarbetare från andra delar av Kina utan de finns i alla större städer och jag såg på CCTV att de räknade med att det i Kina sålts 240 miljoner tågbiljetter för att arbetarna ska kunna resa hem. Det är främst manliga byggnadsarbetere, men även unga kvinnor som arbetar i fabriker och även många av de unga tjejerna på marknadsvaruhusen i Beijing kommer från andra delar av Kina och åker hem under nyåret.

Att de flesta byggen helt avstannat gör att luften i Beijing blir mycket bättre eftersom allt byggdamm försvinner. Jag tog nedanstående bild med teleobjektiv från södra balkongen och den visar en skyskrapa som ligger nere vid östra fjärde ringvägen, som ibland inte ens går att se för all smog och allt dis. Om man ser bilden i fullskala kan man t o m se ett par män allra längst upp på taket (de går att se även om man klickar på bilden nedan). Tror faktiskt inte jag varit med om en så klar dag i Beijing tidigare, det finns inte ens tillstymmelse till smog eller dis.

Klar sikt i Beijing inför det kinesiska nyåret

Sent på eftermiddagen gick jag sen iväg och handlade lite pasta eftersom dagens snabbmiddag blev pasta och köttfärssås! Jag valde importerad italiensk pasta denna gång, den ligger väl ungefär på dubbla priset mot den kinesiska pastan som de säljer i vissa affärer. Annars är de importerade varorna förhållandevis dyra jämfört med sina kinesiska motsvarigheter, men vissa varor finns inte i kinesiska varianter så då är det inte mycket att välja på (t ex lingonsylt).

Kvällen tillbringade jag sedan som vanligt till stor del vid datorn. Det hade varit ett mord på Saltö i Karlskrona och jag följde rapporteringen kring detta! Som vanligt var det “privatdetektiverna på Flashback” som hade mest och bäst information om mordet, men även Aftonbladet, Politiskt Inkorrekt och BLT hade flera artiklar om händelsen.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.