I Jishuitan hade jag aldrig varit tidgare

När jag skrev att det var skollov i Kina så var det en sanning med modifikation, det är de vanliga skolorna som är stängda, förutom att alla elever har kopiösa mängder med hemläxor och uppgifter de måste göra innan skolan startar efter kinesiska nyåret.

De flesta har också fått reda på att de måste förbättra sig i något visst ämne och då gäller specialundervisning några timmar i någon specialskola för detta ämne. Idag var det min tur att följa med till en sådan skola för två timmars undervisning, men problemet är att skolan ligger mer än en timmes taxiresa härifrån och Beijingtrafiken är helt vedervärdig på morgonen så taxin anlände lite för sent till starten klockan 08.00, men det är en lärare och en elev som gäller i denna undervisning så det var inget större problem.

De två timmar undervisningen pågick passade jag på att bekanta mig med omgivningarna och leta upp tunnelbanestationen Jishuitan som ligger cirka tio minuters promenad från skolan. Jiushuitan är på linje 2 och ligger tre stationer väster om Lamatemplet, så när lektionen var slut tog vi tunnelbanan dit och bytte sedan till linje 5 som går söderut till Temple of Heaven och Hongqiao Market och därifrån är det bara att ta buss 34 tillbaka. Det var lunchtid så vi passade även på att hoppa av bussen lite tidigt och inmundiga dagens lunch på närmaste KFC som ligger cirka tio munuters promenad från Hongyan Road.

Nedan kommer några bilder från dagen som går att klicka på för att se en större variant.

På väg i taxin in mot centrum

En bild tagen strax efter 07.30 när taxin närmade sig centrum av Beijing, men trafiksituationen är helt bedrövlig vid denna tid och det går max i 30-40 kilometer i timmen trots fyra filer i varje riktning.

Mäklare av lägenheter finns överallt i Beijing

Under promenaden i omgivningarna runt skolan passerade jag många lägenhetsmäklare och de finns absolut överallt i Beijing. Jag ska skriva lite mer om det senare med några exempel från ett av alla mäklarkontor på Hongyan Road, men på bilden ovan skriver mäklaren ut kvadratmeterpriset som rör sig mellan 30- och 35 000 Yuan/kronor, dvs en lägenhet på 100 kvadratmeter kostar mellan tre- och tre och en halv miljon kronor och det är det priset som gäller idag i stort sett överallt i de delar av Beijing dit tunnelbanan når.

Till vänster på bilden finns villorna och till höger lägenheterna. Kineser räknar inte i tusental utan i tiotusental och det kan ibland vara mycket förvirrande, minns t o m att min lärare i kinesiska i Karlskrona hade svårigheter att förklara detta trots att hon även var doktorand i matematik.

Långt upp till vänster finns t ex två hus som är till salu för 3200 wan och en “wan” är motsvarande 10 000 Yuan/kronor, dvs den kostar 32 miljoner kronor.

Längst upp till höger finns en mindre lägenhet som är till salu för 130 wan, vilket motsvarar 1,3 miljoner kinesiska yuan eller svenska kronor

Små familjerestauranger som serverar frukost

Jag hade redan ätit lite frukost jag köpt från två ambulerande försäljare när jag hittade in på ovanstående lilla tvärgata där det finns små ytterst enkla familjerestauranger och jag gillar verkligen att äta på sådana, betydligt bättre och mycket godare än på “flotta” restauranger i centrum. Nu var jag mätt, men annars kan man få en god frukost för en femma eller en god lunch för en tia på sådana ställen.

Små familjerestauranger som serverar frukost

Det finns kanske bara åtta-tio sittplatser i varje “restaurang” och de är mest till för de närboende, men jag tycker det är helt fantastiskt att äta på dessa ställen.

Några bostadsområden i Jishuitan

Längre in i tvärgatan med familjerestaurangerna kan man se skillnaden mellan det gamla och nya Beijing. I bakgrunden höghusen och skyskraporna och i framgrunden delar av den gamla hutongbebyggelsen som rivs i stort sett överallt utom i vissa områden som ska behållas. Jag gissar att husen på bilden snart är borta och att ett par nya skyskrapor finns här inom ett par år.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.