Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

Det tar cirka en kvart att promenera till världens största loppmarknad, Panjiayuan Antique & Flea Market, som ligger alldeles vid Östra Tredje Ringvägen cirka 500 meter söderut från Jinsongs tunnelbanestation (ändhållplats på ljusblå linje 10). Inom kort kommer dock ändhållplatsen att bli just Panjiayuan, men utbyggnaden är ännu inte klar.

Det är lördagar och söndagar det är stor aktivitet här och marknaden startar då redan 04.30 på morgonen. Jag var lite sent ute och kom inte förrän på eftermiddagen, men jag blev förvånad att det var så många försäljare igång trots den stränga kylan. Det är öppet alla andra dagar också, men då är det nästan enbart försäljare som har fasta inomhusaffärer, förutom torsdagar då det är riktig “loppis” när vem som helst kan komma dit och sälja. Om jag minns rätt tror jag jag räknade ut att det var upp emot fem tusen försäljare när jag var där i början av november.

Nedan kommer åtta bilder jag tog idag från de ställen jag tycker är mest intressanta, det finns som sagt även hundratals fasta antikaffärer och även en gigantisk marknad under fyra tak, där det säljs blandat nytillverkat och antikt, men nedanstående är bara från själva loppmarknadsdelen och bok- och tidskriftsförsäljarna där vissa har fasta bås.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En översiktsbild uppifrån en balkong där några av de fasta affärerna ligger. Lägg även märke till den absolut klarblå himmelen, jag har aldrig varit med om att det varit så här klart i Beijing när jag varit här. Kan tänka mig att det är ungefär som under OS 2008 då alla fabriker och byggen stängdes för att luften skulle vara klar. Nu har de flesta byggen och fabriker stängt för att de som jobbar där ska kunna åka till sina hemprovinser och fira nyår.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

Ännu en bild från balkongen. Under sommaren är det olidligt varmt på detta ställe och svetten formligen forsar när man går runt där och då har de även ett skyddande tälttak mot den brännande solen. På vintern är det tvärtom, då tas taket ned så solen kan värma försäljare och besökare så dessa försäljaren har den absolut bästa försäljningsplatsen på vintern.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En kvinna som förhandlar om priset på en trästaty. Observera ansiktsmakerna som många har på bilderna, det är för att slippa dra in den kalla luften och inte som på sommaren, då många har ansiktsskydd för att antingen inte själv sprida eller dra in andras baciller.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En försäljerska med mycket stort utbud som diskuterar pris med en spekulant.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

Detta kan man kalla för en av de två bokavdelningarna och här säljs i princip endast böcker och affischer. De flesta försäljare här har fasta stånd.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

Här syns exempel på de vita plåtskåp där böckerna låses in efter dagens handel är avslutad.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En intressant bild från den andra delen av bokmarknaden där en försäljare hade mest Mao-memorablia, men även lite vinylskivor och en målad tavla av en naken dam som åker skidor.

Snabbt besök på Panjiayuans jätteloppmarknad

En bild som också är från den bokavdelning som är under tak. Det var en våldsam diskussion som utbrutit om något och det var en man som var så otroligt arg på något och drog på sig allas intresserade blickar.

På promenaden tillbaka tog jag sedan en sen lunch på McDonalds som ligger på andra sidan Panjiayuan Bridge. De hade “extrapris” så motsvarande Big Mc & Co med cola och strips kostade bara 15 kronor, mot normalt drygt 20 kronor. Man kan få mat från McDonalds hemkörd och den levereras då snabbt med moped av män liknande han på bilden nedan med en stor värmelåda på ryggen där maten håller sig varm!

Hemleverans av mat från McDonalds

På kvällen blev det sedan lite ändrade planer p g a arbete så jag fick hastigt stå för middagen och det var ett tag sedan jag gjorde rårakor, men det blev mycket lyckat tillsammans med stekt bacon, stekt lök, rivna morötter, lingonsylt och lite sallad!


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.