Bussfärd norrut med många stopp på vägen!

Idag på morgonen lämnade vi Shantou och åkte till standen Chenghai som ligger några mil norrut. Chenghai har tre miljoner invånare och är mest känd för sina enorma leksaksfabriker och vi stannade till vid en sådan. Man får naturligtvis inte komma in i själva fabriken utan besöket blev i en liten affär i bottenplanet på en av fabrikerna. Det var många som handlade och det var kul att se priserna direkt i fabriken och jämföra med marknaderna i Beijing. Just leksaker har jag inte köpt så mycket, men nu fick jag bra koll på prisnivån! För egen del kunde jag inte låta bli att handla en liten rolig docka för 20 kronor. Den dockan skulle inte vara politiskt korrekt i Sverige och skulle den säljas i Sverige skulle det bli ett ramaskri från alla politiskt korrekta medier!

På andra sidan gatan fanns en liten livsmedelsaffär som även hade starka drycker och jag kunde inte låta bli att köpa en PET-flaska på 45 centiliter med 50-procentig sprit för hela 2 kronor och 50 öre. Det var inte innehållet jag var ute efter utan själva PET-flaskan som är i samma stil som de som innehåller sportdryck i Sverige! De finns nog bara i södra Kina för jag sett dem i bl a Hangzhou tidigare, men aldrig i Beijing.

Politiskt Inkorrekt docka och PET-flaska med 50-procentig sprit

Till vänster den politiskt inkorrekta dockan med rörligt huvud som enligt förpackningen finns med fyra olika ansiktsuttryck, men detta var den enda variant som såldes i affären denna dag. Till höger PET-flaskan som innehåller 45 centiliter 50-procentig sprit och kostade 2,50 Yuan, dvs samma i svenska pengar, 2,50 kronor.

Därefter gick färden vidare till Chen Hi Hong som är ett område med hus som ägdes av en rik kines för länge sedan och det lär finnas över tusen fönster i de många husen. Det var ett intressant besök som varade drygt en timme och det blev lite småsaker handlade från en lokal konstnär som har en atelejé i ett av husen.

Kinesiska fyrverkerier

Det kinesiska nyåret avslutas inte förrän den 17 februari och det skjuts fortfarande raketer överallt och här var någon variant på smällare innan vi gick in till Chen Hi Hong.

Chen Hi Hong

Här har vi just kommit in i detta stora område med hus som tillhörde denna rika familj. Det fanns t o m ett speciellt bröllopsrum och en liten opera där en dam sjöng på vissa tider varje dag.

Chen Hi Hong

Ett av alla hundratals rum bland dessa byggnader

Chen Hi Hong

Här syns en liten del av alla hus som ingår i Chen Hi Hong och i bakgrunden den moderna staden

Sen var det dags för lunch i en lite mindre stad några mil norrut. Det var bokat och det blev en form av hotpot där man har en gemensam gryta mitt på bordet där man kokar maten. Först kokar man grönsaker och lite grövre kött och sedan kom en massa tallrikar med tunt skuret nötkött som man hel enkelt kokar en kort stund antingen direkt med sin chopstick eller lägger man ned mycket kött i en slags sil och kokar den samtidigt. Det var mycket gott, speciellt köttet utan fett och jag doppade det i en stark såsblandning innan jag åt. På slutet kommer även nudlar och salladsblad in som får en kort kokning. Köttet vi åt var faktiskt helt nyslaktat och jag säg själv att visa upphängda bitar fortfarande rörde sig, vilket jag nog aldrig sett tidigare.

Hotpotlunch den 9 februari 2011

Hotpotgrytan i mitten och bl a fyra tallrikar kött till sju personer runt bordet och senare kom även nudlar och grönsaker. Mycket gott var det!

Entrén till restaurangen där slaktarna fixar med köttet

Jag missade tyvärr att ta en bild när vi gick in i restaurangen då det helt nyslaktade köttet faktiskt fortfarande rörde på sig så bilden ovan är från när vi lämnade restaurangen och slaktarna håller till alldeles vid ingången och förbereder gästernas kött!

Fram på eftermiddagen anlände vi sedan till Dansuao Hotspring Resort som är ett lyxigt hotell som jag tidigare trodde verkligen var byggt över naturliga varma källor, men så är det inte. Rummet var det lyxigaste hittills och jag tror vårt rum låg närmast dit man kan gå för att få varma bad! Det ingår naturligtvis att man kan gå och bada när man bor på hotellet, men jag var tveksam, fast jag gick med dit. Det var en lite konstig byråkrati när man ska ta sig in och ut, fast huvudanledningen till att jag gick tillbaka till rummet efter bara några minuter var att det var omöjligt att kunna koppla av när alla tittar på utlänningen. Det är OK när barn och ungdomar gör det och vill bli fotograferade, men när vuxna män och kvinnor stirrar som de sett en utomjording är det inte roligt! Så jag gick tillbaka till hotellrummet och tog en lång varm dusch i stället!

Dansao Hotspring Resort

Dansao Hotspring Resort

Dansao Hotspring Resort

Här har vi just anlänt till Dansao Hotspring Resort

Dansao Hotspring Resort

Inne i det konstgjorda berget finns säkert ett hundratal olika “källor” med olika temperatur på vattnet där de som ville kunde bada.

Dansao Hotspring Resort

Februari är lågsäsong så det var inga som badade i poolen, men under vår, sommar och höst är det säkert fullt med folk i poolen!

Senare på kvällen blev det middag i hotellets restaurang, men jag tycker faktiskt inte maten var så där speciellt bra! Alldeles för många olika slags soppor och köttbitar med ben i är inget jag gillar, men ölen var suveränt god!

Det blir bara en natt på detta hotell för i morgon ska vi vidare och då är det en ny guide och en ny chaufför som ska ta oss vidare norrut mot provinsen Fujian.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.