Åter till femmiljonersstaden Shantou

Soluppgång på Nanao Island den 8 februari 2011

Dagens soluppgång på Nanao Island

Typisk kinesisk felstavning

Kan inte låta bli att visa denna bild från badrummet på hotellet. Det är en typisk kinesisk felstavning där “fresh water” har blivit “flesh water”. Kineser har oerhört svårt för att säga bokstaven “R” och det blir i stället ofta bokstaven “L”. Humorprogrammet Hassan i P3 hade en kul variant av detta när Herr “Knurra” skulle beställa bord för fyra personer på en kinesrestaurang i Stockholm.

Idag steg vi upp tidigt på Nanao Island och tog bussen tillbaka till färjan tillbaka mot fastlandet och femmiljonersstaden Shantou. Det var samma kaos som när vi skulle dit, det går tre färjor i skytteltrafik, men de räcker inte så när vi skulle dit tror jag vi fick vänta på sju färjor och när vi skulle tillbaka fyra, trots att vi då var mycket långt fram i kön, men det finns de som antagligen jobbar på fastlandet som har en gräddfil de kan åka genom! Det gjorde inte så mycket för det var underbart solsken och det fanns mycket att kolla på i de olika affärerna och jag pratade mycket med tre små systrar som tyckte det var exotiskt med att prata med en utlänning och jag kunde t o m prata lite kinesiska med den yngsta systern som var den som ville prata mest.

Tre systrar på Nanao Island

De två mindre var helt klart systrar och presentarade mig för sin pappa, men om den äldre även var syster eller en kusin vet inte säkert, för ofta kallas även kusiner för “sisters” i Kina

Färjan från Nanao Island till Shantou

Så här trångt är det mellan bilarna på denna färja och färjan var verkligen totalt överfull med människor också. Tur att det inte var sjögång för då hade jag varit riktigt rädd ombord på en så överlastad färja. Om något år är en lång bro till fastlandet klar och då tror jag Nanao kommer att bli en riktig turistattraktion,

Det var trevligt när vi checkade in på Shantou Overseas Chinese Hotels att det var fritt bredbandsinternet så det var bara att plugga in kabeln från hotellets modem i datorn och slå på strömmen! Lika bra hastighet som hemma är det, men tyvärr är det bara en natt på detta hotell i centrala Shantou. Här är ett helt enormt folkliv och skotrar och motorcyklar är det huvudsakliga transportmedlet. Varje familj har i regel två skotrar enligt guiden och det är helt livsfarligt att gå över gatorna när scotrarna kommer på insidan och rätt genom den enda gågatan. Det lär vara den skotertätaste staden i Kina och kollar man utanför den närliggande stormarknaden är det nog 10-20 gånger fler skotrar än bilar på parkeringsplatserna. Det är en enorm skillnad mot Beijing där bilarna dominerar, men det är skillnad i klimat. I Shantous subtropiska klimat kan man naturligtvis använda skoter året om. Om man ser med svenska mått mätt skulle antagligen många i det överbeskyddande Sverige bli fråntagna vårdnaden om sina barn om man åker skoter som här. Det finns folk som har hjälmar, men de är rätt få och jag har sett hela familjer med två vuxna och två barn på samma skoter och t o m fyra vuxna ibland, t o m spädbarn åker helt oskyddade med sina föräldrar.

Skoterparkeringen utanför ett stort köpcenter i centrala Shantou

Skoterparkeringen utanför ett stort köpcenter i centrala Shantou. Alldeles bredvid ligger bilparkeringen, men där var inte många bilar. De flesta kör skoter i Shantou och det fungerar naturligtvis med tanke på klimatet. I t ex Beijing är det alldeles för kallt att köra skoter på vintern, men i subtropiska Shantou går det utmärkt året om.

Efter lunch tog vi en promenad i omgivningarna och det var ett helt enormt folkliv på den enda gågatan och intilliggande gator och vi provade diverse kinesiska läckerheter från gatuförsäljarna. Jag trodde att det i en storstad som Shantou med fem miljoner invånare skulle vara mer vanligt med utlänningar, men det är samma sak här med att nästan alla tittar och många vill bli fotograferade.

Gågatan i Shantou i februari 2011

En bild från den stora gågatan i Shantou. Dock kom det ibland en och annan skoter susande även här

Därefter var det en kort utflykt till en av Shantous enda sevärdheter som är utsikten över staden och stället där tre floder rinner samman vid utloppet till havet. Det var en lång och svettig promenad upp till toppen och det är väl ungefär normalsvensk sommarvärme så det är t-shirt som gäller. Det var tyvärr för disigt för att man skulle se ända till stället där det tre floderna flyter samman. Det sägs att floderna har olika färger och att detta ska gå att se tydligt vid klara dagar.

Utsikt in mot centrala Shantou

En vy från utsiktsplatsen in mot centrala Shantou

På kvällen hoppade jag över den gemensamma middagen och jag föredrog lite enklare kinesiska rätter på gågatan i stället för den tretimmars sittning som det skulle bli ikväll med någon lokal potentat. Kineser äter mat alldeles för länge både på frukost, lunch och middag och maten här i södra Kina är inte helt i min smak! Föredrar hellre Beijingmat eller framförallt den starkt kryddade Sichuanmaten.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.