Himmelska fridens torg och Pekinganka

Tisdag den 21 augusti var egentligen tanken att ta det lugnt efter den langa dagen pa muren, men traningsverk och trotthet lyste med sin franvaro sa vi bestamde att ta en tur till centrum av Beijing i stallet.

Med taxi blev forsta anhalten Beijing Urban Planning Exhibition Center som ar en helt nyuppford byggnad som visar utvecklingen av Beijing och bl a innehaller en exakt modell av all bebyggelse i ett stort rum. Dar andras modellerna standigt eftersom hela Beijing kanns som en stor byggarbetsplats. De hoga lyftkranarna syns overallt i stadens silhuett.

Klicka här för att se bilder och en langre beskrivning av Beijing Planning Exhibition Hall

Darefter blev det en premiartur i Beijings tunnelbana till Hademen Hotel en station bort. Biljetten kostar 3 RMB (lite skillnad mot en enkelbiljett i Stockholm). Hademen ar ett fint hotell som har en beromd restaurang kand for sin speciella Beijing Duck, sa det blev premiar for Pekinganka som det heter i Sverige. Kocken skar upp ankan i sma skivor och dessa doppar man sedan i sas och rullar in i ett mycket tunt brod tillsammans med valfria gronsaker. Det var faktiskt fantastiskt gott! Till detta serverades aven anklever och diverse gronsaker i stark sas. Mycket gott det ocksa! Sen var det ocksa en soppa kokad pa ankan men den var ratt smaklos, sa den smakade jag mest! En mycket god kinesisk ol att dricka satt fint ocksa!

Klicka här för att se bilder och en langre beskrivning av detta besok pa Hademen Hotel

Darefter blev det tunnelbana igen till Silk Street Market i narheten. Silk Street Market ar en jattelik marknad i sex stora plan dar allt fran elektronik till klader saljs. Ingenting ar prissatt utan alla kop ar en forhandling mellan saljare och kopare. Intressant stalle, men lite jobbigt med alla som vill salja, speciellt till folk fran vast. Enda inkopet blev en fotbollstroja i rod farg.

Klicka här för en langre beskrivning av shopping i Beijing illustrerat med bilder

Darefter ater tunnelbana till Tiananmen Square, eller Himmelska Fridens Torg som det kalllas i Sverige. Det ar ett gigantiskt torg med bl a Maos mauosoleum och en massa andra nationellt viktiga byggnader. Dar stannade vi resten av dagen och gick aven runt i en park och kollade pa omgivningarna till den tidigare Forbjudna Staden som vi besoker en annan dag. Klockan 19.15 hade tusentals kineser samlats vid torget for att se den traditionella flagghalningen som sker varje dag vid solens nedgang. Det var faktiskt kul vara med om detta och trangseln var enorm for detta ar nagot alla kineser vill vara med om. Flaggan hissas vid solens uppgang och halas vid solens nedgang och vid bada dessa tillfallen samlas stora massor av folk.

Klicka här för att se bilder fran Himmelska Fridens Torg

Det blev mycket gaende aven denna dag och efter att ha hittat en ledig taxi blev det hemfard via en supermarket dar chaufforen snallt vantade en stund. Fast det ar konstigt att inga chaufforer verkar prata engelska. Forstar attt detta kommer att bli ett stort problem till OS nasta ar.

Nu ar klockan 07.30 och snart dags att ge sig ivag in mot centrum igen. Far se vad vi hittar pa idag!?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.