Heldag i Beijing centrum

Idag onsdagen den 22 augusti blev en heldag i Beijing centrum.

Tidigt pa morgonen tog vi en taxi for att besoka den gamla bebyggelsen som finns kvar i Beijings centrala delar. Denna bebyggelse kallas hutonger och och ar enplanshus med gemensam gard och tranga grander. De flesta hutonger har rivits, men nagra omraden mitt inne i centrum har sparats och otroligt nog bor tva miljoner manniskor i dessa hutonger. Det gar inte att komma in med bilar, sa det ar cykeltaxi som galler. Vi (=jag) fick en specialguidad tur pa drygt en timme med en engelsksprakig guide som visade runt och besokte aven en familj som bor dar. Bostaderna ar givetvis valdigt sma, denna var pa 33 kvadratmeter for tre personer. (Jag kande dock till ratt mycket om hutongerna eftersom jag last Catharina Lilliehooks bok Mei Wenti som till storsta delen handlar om de tva ar hon bodde i detta omrade). Vi besokte ocksa Trumtornet som ligger pa en kulle mitt inne bland hutongerna och fick en vidunderlig utsikt fran fyra hall, dels over hutongerna och dels over Beijings skyline med skyskrapor i fyra vaderstreck. Bilder kommer sa smaningom. Passade aven pa ett besok i Prins Gongs herrgard med en underbar tradgard som lag alldeles bredvid.

Klicka här för att se bilder från detta besok i hutongerna

Klicka här för att se några bilder från Prins Gongs residens och tradgard

Darefter var det bara rakt over gatan till en av ingangarna till Behaiparken som ar en fantastisk oas mitt i Beijing och med Behaisjon i mitten. Harligt att komma in i parken dar vinden fran sjon svalkade lite. Annars ar det fortfarande soldis och tryckande varme, en taxichauffor sa att det var 38 grader som mest igar.

Efter en promenad i parken tog vi en bat rakt over sjon som lade till vid Imperial Cuisine Restaurant, nog en av de vackraste restauranger jag besokt, allt gick i guld med lite rott och vitt kejsarens gamla stol i guld fanns fortfarande kvar. Det var en overdadig lunch med massor av olika ratter pa typiskt kinesiskt vis (daremot inte ett enda riskorn i lunchen). Bland innehallet kan namnas en harlig svampsoppa, bitar fran raddjursstek med sma fagelagg, bricka med diverse skivad flaskfile, skinka, artskidor och gurka. En mycket god friterad fisk som innan skurits i form av en blomma, friterade tigerrakor, friterad Pekinganka (dvs knytet med tunn deg och innehall hade friterats), friterade flaskfileskivor. Till detta kom bl a lite kyckling samt en mycket god kottfars som man hallde i sma runda brod. Dessutom ett par dessertbrickor med notter och smakakor samt fyra olika frukter. Som dryck blev det annu en god kinesisk ol! Det tog narmare en timme och 15 minuter att avverka denna lunch sa man kan lugnt skriva att jag var matt. Efter lunch var det bara upp for en liten backe till en gamma buddistisk pagod varifran man fick en harlig vy over Behaisjon och Behaiparken.

Klicka här för att lasa mer om Beihaiparken och du hittar aven manga bilder fran besoket i parken och pa restaurangen!

Efter detta blev det en kort taxitur till den storsta shoppinggatan i Beijing, Wangfujing. Vi borjade dock med ett biobesok pa senaste Harry Potter-filmen, mest for att det var den enda engelsksprakiga filmen. Den var faktiskt helt OK och det var skont att sitta i en luftkonditionerad biograf over tva timmar och vila och koppla av. Efter filmen kollade vi runt lite i affarerna som bade stora och flera av Beijings mest beromda affarer finns pa gatan. Dock blev det inga inkop, men det kommer nog senare. Det var bara mest kul att kolla runt och ta en ol pa en utebar och kolla pa det otroliga folklivet pa denna gata som ar en av fa gagator.

Klicka här för att se nagra bilder från Wanfujing. Dar finns aven en bild fran besoket pa nudelrestaurangen som beskrivs nedan

Sen var ju fragan om vi behovde nagon middag efter den mastiga lunchen, men det blev ett besok pa en akta kinesisk nudelrestaurang just i narheten av lagenheten i Chaoyiangdistriktet. Helt enorma portioner med svenska matt matt sa det ar ingen risk att jag somnar hungrig i kvall.

En handelserik dag! Far se vad morgonen har erbjuda! Det skulle vara skont med lite svalare vader. Det har varit en tryckande varme hela tiden i Beijing sa det skulle inte skada med nagra regnskurar nu. Dock har i princip alla lagenheter, taxibilar, varuhus och affarer luftkonditionering sa kanner man sig varm kan man helt enkelt titta in i nagon affar.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.