Den forbjudna staden

Mandagen agnades till stor del till ett besok i The Forbidden City, eller Den Forbjudna Staden som den kallas pa svenska. Staden ligger mitt i centrum av Beijing och omfattar totalt ett omrade pa over 700 000 kvadratmeter pa vilket finns 800 byggnader med totalt 9 999 rum. Just siffran nio ar lyckonummer i Kina och det ar nagot som standigt aterkommer overallt (inte bara i Forbjudna Staden). Staden byggdes i borjan av 1400-talet och fran den tiden fram till kejsardomets fall ar 1911 tillats ingen vanlig manniska att besoka staden.

Det ar en maktig upplevelse att vandra in i Den Forbjudna Staden fran soder via Tiananman Square. Hela palatsomradet inhagnas av en nio meter hog mur med vakttorn i varje horn. Den yttersta delen ar den officiella delen som ar mest imponerande i storlek eftersom det var har kejsaren tog emot sina undersatar och sandebud. Inom palatsomradet bodde cirka 10 000 hovdamer och lika manga eunucker. Dessa bodde och arbetade i olika omraden inom staden. Intressant ar att staden ar helt symmetriskt, dvs om man gar rakt fram sa ser allt precis likadant ut till vanster som till hoger.

Har inte tid att skriva mer om besoket forran senare, men Forbjudna Staden ar nagot man absolut inte bor missa i Beijing. Dock pagar just nu gigantiska renoveringar av vissa byggnader, varfor det inte gick att besoka vissa byggnader nu. Dock ska allt detta vara fardigt till sommaren 2008 nar besoksantalet beraknas na rekordnivaer i samband med OS.

En sen lunch inmundigades sen pa en japansk sushirestaurang i narheten dar det blev tillfalle att prova ett antal varianter pa riktig japansk sushi.

Kvallen blev faktiskt sedan som en ganska vanlig kvall i Sverige. Man kan t o m fa pizza hemkord till dorren i Beijing precis som i Sverige och sen blev det nagra DVD-filmer framfor TV:n, bl a Mr Bean som ar popular i Kina.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.