Shopping med mera…

Tisdag den 28 blev nast sista hela dagen i Beijing och vadret var ganska lampligt for att ga runt lite i affarer sa vi tog forst en taxi till Hongqiao Market som ligger ganska centralt i Beijing. Den ar ungefar som Silk Street Market en jattelik marknad i manga olika vaningsplan. Har finns aven en separat marknad bara for leksaker, dataspel, kontorsmaterial mm i en separat byggnad i fyra plan vilket blev forsta besoket. Kul att vandra runt och bara kolla pa utbud och priser och nagra mindre inkop blev det.

Darefter vidare till huvudmarknaden dar man som vasterlanning standigt blir pahoppad av de ivriga forsaljerskorna.

Do you want watch – I give you good price
Do you need tie – (No, I never use a tie) – But maybe you need a new belt?

En del pratade faktiskt riktigt bra engelska, kanske studenter som extraknacker eftersom det ar skollov t o m fredag denna vecka. Det var t o m en forsaljerska som pratade lite svenska. Hon fick salja ett Hugo Boss-balte for en 50-lapp.

Sen var det dags for lunch i en idrottsanlaggning som har en kand restaurang alldeles i narheten. Pa menyn var det bl a en speciell lackerhet just for denna restaurang i form av en tydligen sarskilt lacker groda. Det var inte sa mycket kott man kunde hitta, men det var faktiskt riktigt gott och smakade ungefar som kyckling. Dock var det alldeles for mycket ben for att falla mig i smaken, fast det var helt OK och kul att ha testat. I ovrigt serverades nudlar, gronsaker, jordnotter mm i olika skalar.

Darefter blev det ett kort besok pa ett av de mindre museerna i Beijing, Observatoriet som grundades redan 1442 och man kan bl a titta pa en rad gamla instrument i brons som finns uppe pa en del av den gamla stadsmuren som inte ar riven. Det ar instrument for bestammande av bl a tid och navigation. 

I narheten av Observatoriet ligger Silk Market sa vi passade pa att titta in dar igen. Har ar forsaljarna annu mer patrangande an pa Hongqiao Market. Hittade har Bjorn Borg- och Calvin Klein boxer shorts dar slutpriset blev drygt en tia styck vilket var overkomligt (sen ar det kanske inte den riktiga varan eller samma kvalitet som orginal men det spelar mindre roll med tanke pa priset). Pa Silk Market finns aven en Supermarket dar nagra DVD-filmer for 10 RMB/SEK inhandlades samt en mindre flaska av den i Beijing billigaste och mest populara spritsorten Ergoutou inhandlades. Haller over 40 procent alkohol och  kostar bara nagra RMB for en flaska och finns t o m i femlitersdunk for cirka 25 kronor om jag minns priset ratt. Testade lite senare pa kvallen och den smakar helt OK. Ser ut som vodka, men smakar mer som akvavit och eftersmaken paminner lite mer om finare franska spritsorter. Fast jag har aven last att en del tycker smaken paminner om flygfotogen. Kul att testa, men nagon femlitersdunk blir det inte med hem pa flyget, daremot en mindre flaska.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.