Framme i Beijing i exakt tid!

Fredag 2008-11-07
SAS-flyget SK995 landade i Beijing på exakt utsatt tid klockan 13.05 till en strålande höstdag med tolv grader och sol från en nästan klarblå himmel. Det var en mycket lugn och behaglig flygresa, men tyvärr lyckades jag inte sova särskilt mycket. Fast de nio timmarna gick rätt snabbt och det var många nya filmer att titta på. Många tittade på Mamma Mia och jag tittade en liten stund, men jag är ingen älskare av musikalfilmer, så när de började sjunga bytte jag snabbt till den nya Arkiv X-filmen. Kollade på hela filmen, men jag tycker inte den kom upp till samma klass som den gamla Arkiv X-serien som gick på TV. Den andra hela filmen jag såg var en kinesisk film, “One Man Olympics”, som var textad på engelska. Den handlar om Kinas förste OS-deltagare genom tiderna, sprintern Liu Changchun och alla hans vedermödor för att först kvalificera sig till OS, hans vedermödor för att få åka till OS i Los Angeles 1932 och sedan vad han fick gå igenom under resan dit för att överhuvudtaget komma fram i tid. Det var ju på en tid det inte fanns några trafikflyg utan det var båt som gällde från Shanghai till Los Angeles. Invävt i hela filmen ligger även berättelsen om hans tidigare liv under den japanska ockupationen. Helt klart en mycket sevärd film!

Beijing Capital Airports Terminal 3 är världens största byggnad så det tar alltid lite tid att ta sig från gaten till huvudterminalen där bagageutlämningen sker. Idag var det dessutom strul med ett av ”pendeltågen” från denna gate in till terminalen men efter några minuters väntan kom ett tåg. Bagaget var redan på plats så det gick snabbt och jag blev sedan hämtad, vilket alltid känns bra. Tog sedan en taxi till lägenheten och efter dusch blev det hemlagade ”jiaozi” som lunch. Sen var jag ordentligt trött och lyckades sova en liten stund, fast jag försökte undvika det. Uppackning och avkoppling var det som gällde därefter och kvällen avslutades med ”gongbao jiding” med ris. Mycket gott. En av de få kinesiska rätter jag provat att laga i Sverige och det går att få exakt samma smak som i Kina.

Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.