Obligatoriskt besök på den lokala polisstationen

Lördag 2008-11-08

För min del är det ju en verklig sovmorgon att sova så länge som till 07.30, men det gjorde jag idag. Tog det därefter lugnt ett par timmar innan vi tog en långpromenad till den lokala polisstationen i området. Det är ju så att alla utlänningar som bor hos släkt eller vänner i Kina måste anmäla sig på närmaste polisstation för att få ett ”Temporary Recidence” dvs ett tillstånd för tillfälligt boende. Bor man på hotell sköts detta automatiskt av hotellet, men annars måste man ordna det själv. Har man inte ett sådant tillstånd är det risk för böter på 500 yuan. Första gången ska man fylla i en blankett och bifoga passfoto plus två passkopior och en visakopia och man får gå mellan två olika avdelningar hos polisen några gånger. Dessutom måste den man bor hos visa kopia på bostadskontrakt och ID-kort. Denna gången var det dock betydligt enklare. Jag hade med det tidigare tillståndet och det räckte förutom att jag ocks[ fick lämna kopia av passet och visumet.

På vägen tillbaka passade vi på att besöka en lokal fiskmarknad där det finns otroliga mängder med fisk. Det är både restauranger och privatpersoner som köper in fisk här. Vi köpte en påse tigerräkor som blir en av rätterna till kvällens middag. Det fanns annars bl a sköldpaddor, grodor och snäckor som på bilden nedan, men det är inget jag skulle kunna tänka mig att äta. Har i och för sig testat grodor tidigare och det smakar som kyckling, men det är alldeles för lite kött och alldeles för många ben. På synastånd från marknaden ligger varuhuset Metro där vi handlade vitt kinesiskt vin och även några smårätter till kvällens middag. Nu är klockan cirka 15.00 på eftermiddagen och passar på att koppla av lite framför datorn och skriva in dessa rader.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.