Lägenhet som varit tom länge

Idag blev det bara en kort promenad till närmaste affären för att fylla på vätskeförråden! Passade då på att ta nedanstående bild som visar en av etagelägenheterna i på undervåningarna som jag faktiskt tror stått tom under alla mina besök under mer än fyra års tid. Jag skulle gissa att det är någon som köpt den som en ren investering jag tror de här etagevåningarna är mellan 200 och 300 kvadratmeter, men jag vet att det är en annan i byggnaden mitt emot som också är tom just nu. Även på de två översta våninarna är det etagelägenheter i samma storlek och jag gissar att de är betydligt mer attraktiva med sina stora balkonger.

Tom etagelägenhet

Denna lägenhet i två plan på närmare 300 kvadratmeter har stått tom i fyra år vad jag sett och det är rätt obegripligt att den inte hyrs ut. Den ligger precis innanför huvudingången till området och om den inte är bostad skulle den vara perfekt för en restaurang eller pizzeria och en likadan lägenhet några uppgångar till höger finns det en läkarmottagning. Om någon skulle vilja köpa denna lägenhet skulle jag gissa att priset skulle ligga upp emot tio miljoner kronor, men det är många som investerar i lägenheter och inte bryr sig om de småkostnader som de behöver betala varje år! Regeringen har dock gjort det svårare för sådana investerare genom att man nu måste betala hälften kontant när man köper sin andra eller ytterligare lägenheter. Annars är det mycket ovanligt med tomma lägenheter i just detta bostadsområde. Priserna på lägenheter verkar dock nu sjunka medan uthyrningspriserna rakar i höjden jämfört med tidigare.

Man betalar ju ingen hyra för lägenheter man själv äger i Beijing utan bara en serviceavgift som är rätt obetydlig med svenska mått mätt, tror det är drygt 3000 kronor per ÅR för en lägenhet på 111 kvadratmeter och i avgiften ingår all service som sophämtning, underhåll av gräsmattor, sopning av gångar o s v. Sen betalar man givetvis även för gas, kallvatten, varmvatten och el och det gäller att kolla mätarna lite då och då! En lördag för någon vecka sedan slocknade allting i lägenheten och vid koll stod elmätaren på 000000 och då stängs elen automatiskt av och samma gäller för vatten och gas. Nu var det inga problem eftersom elkortet var påfyllt så det var bara att stoppa in det i mätaren så gick allt igång igen! Annars kan det vara lite knöligt för det är på helt olika ställen de olika korten måste fyllas på och det kan vara lång väntetid på den bank som gäller just för elkortet!

Till middag blev det en av mina pizzor med pizzasallad och den blev faktiskt riktigt bra! Tror jag har kommit på hur degen ska bli bra ihop med den ryska torrjästen och osten var en blandning av parmesan och en gratängost som blev mycket bra!


4 Responses to “Lägenhet som varit tom länge”

 1. Daniel says:

  Hej Lasse, jag är bara lite nyfiken, jag har själv gått i köptankar på en lägenhet i Beijing men det är ju så förbaskat dyrt. Köpte du din lägenhet för länge sedan då det var billigare? Du verkar bo i ett dyrare, fräschare område dessutom:) Rekommenderar du att ta lån från Sverige eller kanske till och med en kinesisk bank?

  Tacksam för svar!

 2. stenborg says:

  Hej Daniel! Nej, jag har inte köpt någon lägenhet utan det är min kinesiska fru som äger både lägenheten där vi bor och en annan lägenhet som hon hyr ut. Ja, där vi bor är nog helt klart ett av de fräschaste områdena man kan bo i! Min fru köpte de lägenheterna långt tidigare när det inte var så astronomiska priser på lägenheter som det är idag i Beijing, även om jag tycker priserna gått ned en del senaste tiden. En anledning är just att man inte får lika stora lån som tidigare om man äger fler än en lägenhet och många rika kineser investerar i lägenheter för att sälja dem senare. Innan jag sa upp TV-licensen minns jag något reportage i svensk TV om någon lärarinna som ägde sex lägenheter och då var på jakt efter fler.

  Lån i Sverige eller Kina vet jag inte, för jag har ingen erfarenhet alls av detta. Fördelen här är att det inte är någon månadsavgift som i svenska bostadsrätter utan bara den minimala serviceavgiften.

  Å andra sidan kan ju kinesiska regeringen direkt över en natt bestämma nya regler för bostadsmarknaden som kan påverka priserna enormt.

 3. Lisa says:

  Hej Lasse,

  Kanske du kan hjälpa mig med en liten fråga? Är det möjligt som svensk i kina (beijing) att äga mer än 1 lägenhet? Vet du också hur lång tid det tar att få lagfarten?

  Jag har själv bott i Beijing i 4 år i början på 2000 talet. Längtan tillbaka påminner sig ibland.

  Tacksam för svar

 4. stenborg says:

  Hej Lisa! Ursäkta att jag inte svarat, hade missat att lägga en vidaresändning av mail här och jag är bara inloggad när jag är i Kina. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig, men jag ska kolla med min fru och med en bekant som bott länge i Beijing!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.