Klarblå himmel i Beijing

Klarbla himmel - Vilken skillnad mot igar!Lunch intogs pa denna otroligt holjudda nudelrestaurangManga passar pa att dansa i parken varje dagBeijingbor som tranar operasang i LongtanparkenFolk i alla aldrar klarar av att jonglera med dessa badmintonliknande bollar

(Håll markören över varje bild så syns en bildtext – klicka sedan på bilden för att se en större bild). 

Torsdagen den 13 mars bjöd på en överraskning då himmelen var helt klarblå på morgonen och den behöll denna fina färg hela dagen. En helt underbar vårdag och våren är mycket tidigare än vanligt även i Beijing.

En av mina tankar har varit att hitta ett bra ställe där jag kan springa under tiden i Beijing och den närmaste parken heter Longtanparken så vi tog oss dit med buss. Parken ligger precis innanför Andra ringvägen, som är det som brukar betraktas som gränsen mellan centrum och förorter i Beijing. Parken håller öppet 06.00-22.00 och inträdet är två yuan (mindre än två kronor). Man kan även köpa månadskort för fem yuan och Beijingbor kan även inhandla säsongskort för 15 yuan. Det är visserligen en rätt liten park, men mycket vacker med tre små sjöar inbäddade bland vackra byggnader, områden med träd och växter samt områden för speciella aktiviteter. Parken är alltid fylld av Beijingbor som promenerar eller går i långsam takt samtidigt som de utför olika rörelser och jag såg t o m några enstaka som sprang. Bland övriga aktiviteter som pågick märktes t ex tai-chi, pardans, operasång(!), bordtennis (eller ping-pong som det heter i Kina), drakflygning, kortspel, kalligrafiskrivning med vatten på betongen, badminton och även jonglering med en leksak som ser ut som en badmintonboll fast den är tyngre. Har själv en sådan hemma och den är jättesvår att jonglera med men jag behöver nog träna bättre för här stod 60-70-åriga både herrar och damer och sparkade bollen mellan varandra på ett imponerande sätt! Kan nog bli ett par löprundor i denna park framöver, fast då springer jag dit och tar inte bussen. Tror inte det är mer än tre kilometer till parken så det blir en lagom uppvärmning och nedjogg på vägen tillbaka. Vi gick tillbaka från parken och jag tror jag fick rätt bra koll på hur jag tar mig dit. Det gäller bara att hitta upp ett par gator till Panjiayuan Road så är det sedan bara raka spåret.

Massor av bilder från Longtanparken finns nu på denna länk!

På vägen tillbaka intog vi lunchen på en nudelrestaurang som jag åt på även i augusti förra året. Jättegott och otroligt billig, under 20 kronor för en jätteportion nudlar med tillbehör och en stor kinesisk öl. Fast det är nog den mest högljudda restaurang jag besökt. Det finns otaliga anställda som ser ut att vara indelade i strikt hierarkiska led med allt från dörröppnare vid ingång, hovmästare, servitörer som tar upp beställningar och servitörer som bär fram maten och avdukare. Varje gång gäster kommer in så skriker “hovmästaren” nära dörren ungefär så här: “Fyra nya gäster kom just in, visa dem till ett bord” varpå samtliga anställda skriker (och jag menar verklige SKRIKER även om de just står och tar upp en annan gästs beställning) olika svar. Eftersom det var under lunchtid kom det nya gäster flera gånger i minuten så det var ett otroligt liv i lokalen! Det dröjer inte många minuter från det man kommer in tills maten står på bordet, men många kineser har förmodligen bråttom att hinna äta under luchtid eller så vill de få in så många kunder som möjligt.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.