Händelserik dag

Militärmuseum är ett relativt nytt museum i Beijing och inträdet är faktiskt ännu så länge gratis. Dock krävs vid ingången att man visar upp legitimation eller pass, men det verkade vara ett krav bara på pappret, inte i verkligheten. Muséet ligger på Fuxing Lu i sydvästra delarna av staden och det är enkelt att ta sig dit med tunnelbanans linje 1 i riktning mot Pinguoyuan. Hållplatsen heter just “Military Museum” och byggnaden ligger precis utan stationen så det är svårt att inte hitta rätt. I muséet kan man i första hand ta del av utveckningen för Folkets Befrielsearmé från de första misslyckade revolutionsförsöken fram till Kinas grundande 1 oktober 1949 och även följa utvecklingen långt fram till idag med atombomber, rymdfärder och gigantiska folkomflyttningsprojekt. Vapensamlingen var väldigt imponerande med allt från knivar och sablar till stridvagnar och jaktflygplan. Det tar några timmar att gå runt och den mesta informationen finns på engelska, åtminstone det som är mest intressant för utländska besökare. Mycket information om i utlandet mindre kända personer är mest intressant för kineser som naturligtvis lärt sig allt om detta under historialektionerna i skolan.

Bilder från Militärmuseum finns nu på denna länk

Bara ett par hundra meter från Militärmuseum ligger en många gånger prisbelönt restaurang som serverar mat med inriktning på Shanghaiköket. Kom dit mitt i lunchrusningen så vi fick vänta en kvart, men det var det väl värt. En riktig lyxlunch med bl a gåslever, olika sorters grönsaker i underbar sås och en vegetarisk risblandning som var helt underbart god. Som avslutning blev det några tydligen speciella sesambollar med gott innehåll. Det här var alltså på en restaurang med gott rykte som dessutom ligger alldeles bredvid en turistattraktion så visst var det betydligt dyrare än på vanliga restauranger. Fast ändå blev totalpriset för denna lunch inklusive en stor kinesisk öl bara nästan exakt på kronan vad Dagens Lunch kostar på matställena i Karlskrona.

Det finns flera turistattraktioner väldigt nära och längs den korta vägen till Yuyuantan-parken ligger Tusenårsmonumentet (China Millennium Monument). Det är en fyra och ett halv hektar stort minnesmärke över hela Kinas historia. Det är ett roterande monument som är 85 meter i diameter och 38 meter högt och det snurrar ett varv på tolv timmar. Det finns även andra mindre monument i området som alla symboliserar olika saker i Kinas historia.

Bakom Tusenårsmonumenet ligger Yuyuantan-parken som är en rätt stor park som omger en konstgjord sjö som dock delas av en stor bro, varför det kallas östra och västra parken. Alldeles bredvid ligger också det jättelika TV-tornet. Även om våren är tidig har det inte hunnit bli grönt men det försiggick ett enormt arbete i hela parken för att få den i skick inför våren. Gräsmattor och träd vattnades, gångvägar lades om och hela nya områden verkade skapas bakom uppsatta plåtstängsel. Helt otroligt vilka mängder folk som arbetade med detta i parken, det måste ha rört sig om ett tusental personer. Om en månad kommer allt att vara grönt och blommorna har slagit ut! Det här hade varit en perfekt park att springa i eftersom varvet runt sjön måste bli åtskilliga kilometer plus att det skulle finnas möjlighet att variera och springa i en “åtta” med hjälp av bron, men denna park ligger tyvärr lite för långt bort. Inträdet var annars två kronor även här. En kul grej var att det var första gången jag såg stavgångare i Beijing! Trodde det var en helt svensk aktivitet, men det kom hela gäng som promenerade med stavar och det lär ha varit något som kommit från norra Europa.

Bilder och mer om Yuyuantanparken finns på denna länk

Efter det blev det vila och middag och nu har jag tagit några minuter till att skriva ihop detta. Kan även meddela att det trådlösa nätverket i min dator fungerar utmärkt, vilket var en liten överraskning. Antagligen är det någon grannes nätverk med namnet “dlink” som jag får uppkoppling mot. Inte nödvändigt, men ändå enklare än att föra över filer mellan datorerna för att kunna skicka iväg detta.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.