Besök hos vänner i andra änden av Beijing

Fredag 14 november 2008
Idag hade jag tänkt att jag skulle springa en runda tidigt på morgonen, men jag vaknade med ont i halsen och lite allmänna symptom på att en förkylning kanske är på gång. Därför avstod jag från löpningen, vilket inte gjorde så mycket eftersom luften idag var rätt dålig igen. Funderade på hur dagen skulle läggas upp eftersom vi var bjudna till kinesiska vänner i västra Beijing framåt kvällen. Det är ett trevligt kinesiskt par som jag har träffat alla gånger jag varit här tidigare. Då har vi dock alltid varit ute och ätit på restaurang. Idag var vi inbjudna till deras nya lägenhet som de köpt för ett tag sedan och nu har gjort helt i ordning. Det är ett par äldre 20-våningshus som tidigare varit inkvartering för militärer som gjorts om till lägenheter och det ska bli intressant att se denna lägenhet.

Vi ordnade en enkel lunch hemma och sedan tänkte vi ta en kort tur till Olympiaområden, men dessförinnan måste en elräkning för lägenheten betalas. Tidigare har man skött detta inom bostadsområdet, dvs man går helt enkelt till kontoret och betalar vatten, el eller andra kostnader för sin lägenhet. Det finns alltså ingen avgift eller hyra för bostadsrätter i Beijing, utan man betalar bara sina faktiska kostnader för vatten, uppvärmning och el samt en serviceavgift som går till löner för alla som jobbar inom området, t ex vakter, städare, trädgårdsmästare och övriga anställda. Men nu gällde andra tider för just elräkningen p g a nytt elbolag som vill ha in pengarna på banken. Använder man då inte den banken normalt så blir det lite komplicerat och första gången måste man besöka banken för betalning och för att få ett kort så att man i fortsättningen kan betala via en automat på banken. För min del var det ett mycket intressant besök på Bank of Beijing alldeles vid Jinsongs tunnelbanestation. Det var närmare en timmes väntetid, men det finns bekväma stolar att sitta i. Vi bestämde också direkt att det skulle bli för sent att åka till Olympiaparken, så vi fixar bankärendet och åker sedan till västra Beijing, för nu är det snart fredagskväll och rusningstrafiken börjar strax. Jag tog dock en promenad på en halvtimme först, men satt sedan på banken och väntade och det var helt fascinerande att se folklivet och hur kineser utför sina bankärenden. Många äldre med bankböcker som kommer för att sätta in eller ta ut pengar och yngre som gör samma sak. Internetbetalningar är inte lika utbredda i Kina som hemma, men fungerar annars ungefär på samma sätt som i Sverige. Fast något autogiro, elektroniska fakturor som man enkelt betalar via nätet som i Sverige finns inte. Dock finns det många räkningar som det gäller speciella regler för och bankerna har svårt för att skicka pengar elektroniskt mellan varandra så det är väldigt mycket kontanthantering som gäller. Såg bl a en kvinna som satt i ”företagskassan” som hade ett mycket stort antal bärkassar med sig fulla med pengar. Jag antar det var dagskassor från en affär eller liknande eftersom de räknades kasse för kasse i en sedelmaskin. Dock skulle hon inte sätta in pengarna utan allt skulle växlas in i den största sedeln, 100 yuan (drygt 100 kronor). En lätt svettig ung bankkassör räknade bunt efter bunt med 100 gånger 100 yuan i maskinen, dvs 10 000 yuan per bunt och sedan fick kvinnan sedelbuntarna i två av sina plastkassar och i sällskap med två vakter från banken gick hon sedan till sin bil på parkeringen utanför. Kanske skulle hon lämna handpenning för en lägenhet eller köpa en bil, det var väldigt mycket pengar hon hade med sig.

Våra vänner som vi sedan skulle besöka bor i precis motsatt del av Beijing mot där vi befann oss. Enklast hade varit att ta tunnelbanan i Jinsong i sydöstra Beijing och sedan åka till nummer 10:s ändhållplats i Bagou som ligger i nordvästra Beijing (tar drygt 40 minuter). Lägenheten ligger fyra-fem kilometer ifrån hållplatsen, men då det är en helt ny linje kan det vara svårt att få tag på en taxi där så på inrådan av vännerna valde vi att byta lite mellan de olika linjerna och ta nummer 2 till en plats inte så långt ifrån och sedan leta upp en buss som tar oss dit. Vi var framme vid bostadsområdet strax innan 18.00, men vakten ville inte släppa in oss, förrän någon kom och mötte oss (han tyckte nog det var skumt med utlänningar i detta område). Det var en helt underbar lägenhet våra vänner skaffat i denna gamla militärskyskrapa. En stor hall med matplats när man kom in och sedan det obligatoriska lilla köket (förstår inte varför det alltid är så små kök i Kina när maten är så viktig för kineser). Ett jättestort vardagsrum och sedan tre stora sovrum samt badrum och gästtoalett. På ”utsidan” fanns sedan en stor inglasad balkong, fast egentligen var det en del av lägenheten för där fanns bl a tvättmaskinen. Lägenhetspriserna i Beijing skenade de senaste åren på samma sätt som i många andra av världens storstäder och denna lägenhet som jag uppskattar var på cirka 120 (svenska) kvadratmeter kostade två miljoner yuan när vännerna köpte den i våras och de har sedan lagt två- tre hundra tusen ytterligare på vitvaror, golv och möbler. De köpte lägenheten i våras men kunde få tillgång till den först efter OS i slutet av augusti och säkert har priserna på lägenheterna i området nu sjunkit i pris på samma sätt som i övriga Beijing och vad jag kunde se var det inte i speciellt många fönster det lyste i detta nya bostadsområde. Detta område är dock perfekt för vännerna då de har sina arbetsplatser på väldigt nära håll och det var huvudorsaken till att de valde att bosätta sig här. Det kändes också hedersamt att vi var de första vännerna som kom på besök, tidigare hade det bara varit släktingar som varit där för att ”bo in” lägenheten som är en tradition i Kina.


I väntan på maten

Vi bjöds på en härlig kinesisk måltid med bl a lax och kyckling samt olika sallader. Våra vänner är också ett av de kinesiska par som insett att man måste ha en vanlig ugn i sitt kök! Så här har mannen i familjen fått sin vilja igenom och både den goda laxen och kycklingen var tillagade i deras nya ugn. Han hade dock misslyckats rejält när han försökt baka tidigare, så han ville gärna ha så många tips som möjligt om både bakning och andra rätter jag tyckte han kunde göra i ugnen så vi hade lite diskussioner kring detta och jag hoppas mina bröd- och pizzatips hjälper honom. (Några språksvårigheter föreligger för övrigt inte för han har läst på universitet i USA och pratar perfekt engelska med amerikansk accent). Rätt sent var det sedan dags att åka tillbaka, men nu blev vi körda till Bakous tunnelbanestation så det var bara att sätta sig och åka med till ändhållplatsen Jinsong i drygt 40 minuter och därefter taxi tillbaka tio minuter.

Det halsonda blev värre efterhand under dagen och kvällen så nog är det en rejäl förkylning på gång. Dock har jag tagit Echinagard hela dagen och fick nu även några små flaskor med en liknande kinesisk medicin som heter Chai Yin Kou Fu Ye. Kul förpackning med sex miniflaskor som man kör ner ett sugrör i och dricker. Tre flaskor om dagen i tre dagar ska man tydligen dricka! Kändes faktiskt direkt bättre efter den första flaskan, sedan återstår det att se om det är inbillning eller att det verkligen är bättre när jag vaknar i morgon.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.