Klarblå himmel och nästan sommarvärme!

Torsdag 13 november 2008
Idag förändrades vädret totalt tidigt på förmiddagen. Den täta smogen som legat tät över Beijing i två dagar försvann på ett par timmar när solen plötsligt bröt igenom diset. Lite senare kom också lite vindar som gjorde att diset helt och hållet försvann. Passade på att köra en maskin tvätt på förmiddagen och hängde ut den på balkongen mot söder och det tog bara två timmar så var allting torrt, nästan lika snabbt som på sommaren. I solen på balkongen åt söder var det helt klart sommarvärme idag, men i skuggan på balkongen på norrsidan kändes det fortfarande kallt t o m mitt på dagen.

Vi fixade till en god lunch hemma i form av ris med inblandade grönsaker och och kött och åkte sedan på eftermiddagen in till centrum och gick runt lite och kollade på affärsgatan Wangfujing Street. Det var fortfarande helt underbart väder och vi satt på en bänk i solen och åt kinesiskt godis i form av kanderad frukt av något slag. Ser ut som små äpplen på ett grillspett med ett överdrag av smält socker. Ganska gott skulle jag vilja betygsätta dessa, men det var inte så gott som jag trodde. Vi valde mellan att kolla i Wangfujing Book Store som är ett jättevaruhus med enbart böcker eller The Foreign Bookstore som har mer utländska böcker. The Foreign Bookstore har fyra våningar men är ingenting storleksmässigt jämfört med Wangfujing Bookstore. Det blev ett långt besök i den mindre affären denna gång, men några inköp av nya böcker blev det inte. Böcker är annars extremt billigt i Kina (med undantag av importerad litteratur) och 10-20 kronor är normalpris på den mesta skönlitteraturen. Fackböcker, språkkurser och liknande kan kosta lite mer. Jag funderade ett tag på att ta tunnelbanan ett par stationer bort och kolla flagghalningen på Himmelska Fridens Torg (Tiananmen Square) eftersom den idag skedde exakt klockan 17.00, men det får bli en annan dag. Från klockan 17.30 fick jag klara mig på egen hand resten av kvällen så jag gick in och kollade lite på Wangfujing Snack Street som är en gränd just i södra änden av gatan. Ett enormt folkliv och i gränden säljs både mat och varor.


Wangfujing Street


Kinesisk form av kebab på Wangfujing Snack Street

Det blev dock bara ett kort besök för jag hade ställt in siktet på Donganmen Night Market som ligger på en sidogata i andra änden av Wangfujing Street. Jag hade inte varit där tidigare efter mörkrets inbrott och det var verkligen skillnad och förmodligen blir det ännu mer folk ju senare på kvällen det blir. Alla affärer i Kina håller öppet åtminstone till klockan 21.00 alla veckodagar och efter den tiden kan jag tänka mig att ännu fler vill ha något enkelt att äta. På denna marknad kan man äta precis allting, vad sägs t ex om grillspett med orm, sjöhästar, sjöstjärnor, skorpioner, syrsor, puppor och skivad fårpenis? Det finns dock mycket annat gott att äta om man inte vågar prova dessa varianter. Priserna varierar mellan fem och 50 kronor. Det dyraste jag såg var just skivad fårpenis på grillspett och sjöhästarna på grillspett som kostade 50 yuan/kronor. Jag nöjde mig dock med en tallrik med åtta kinesiska jiaozi för åtta yuan och lite senare en majskolv på grillspett för en femma och båda var jättegoda. Totalt stannade jag nästan två timmar och gick ett par vändor upp och ner för denna gata. Det är många västerlänningar som hittar till denna marknad och det verkar vara ormen och skorpionerna som en del vill testa, men det var inget jag kände för idag. Annars är det mest kineser här som tar en enkel middag eller kvällsmat på stående fot.

Nedan kommer tolv klickbara bilder från Dongdan Night Market

Framåt 19.30 tyckte jag att jag sett tillräckligt och tog tunnelbanan tillbaka till Jinsong och passade på att köpa lite jordnötter och gott bröd till morgonens frukost i det japanska varuhuset. Tog sedan 18:ans buss två hållplatser och avslutade sedan med tio minuters promenad tillbaka till Hongyuan Road. Var tillbaka efter 45 minuter inklusive besöket i varuhuset så den nya tunnelbanelinje 10 har verkligen minskat tiden att ta sig till och från centrum.

Affiliator Affiliateprogram

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.