Ännu värre smog i Beijing idag

Onsdag 12 november 2008
Idag är det en helt otrolig smog över Beijing och solen når överhuvudtaget inte igenom. Det är faktiskt ännu värre än igår, vilket jag inte trodde det kunde bli. Förutom alla byggen och alla bilar är en orsak att just i dessa dagar drar man igång alla värmekraftverk runt om staden för att se till att Beijingborna får det varmt i bostäderna. Värmekraftverken är igång från början eller mitten av november till någon gång i mars då det åter börjar bli så varmt att uppvärmning ej behövs. Efter det är det i första hand air-condition som gäller för sommaren är olidligt het under hela juni och t o m hela augusti. Just i detta område ligger det ett kraftverk rätt nära och där steg rökpelaren högt idag även om den försvann i all smog ett hundratal meter upp i luften. Väldigt nära pågår också ett stort bygge där det yr mikroskopiska sandjordkorn omkring och bilarna blir täckta med en brunaktig yta bara på ett dygn om de är parkerade på gatan närmast. Nedan kommer två bilder på hur det såg ut för några dagar sedan och hur det ser ut idag (klicka på respektive bild så kommer den i större format).


Bild från i lördags när det var knallblå himmel


Bild från idag när smogen ligger tät

Vi bestämde oss för att ägna oss åt inneaktiviteter idag så det blev mest läsning och surfning. Kul att konstatera att YouTube fungerar förträffligt vid denna vistelse i Beijing. YouTube har tidigare inte fungerat alls någon gång när jag har varit här så nu kunde vi kolla på många roliga klipp. Jag ville dock ut en sväng på eftermiddagen, men löpning var inte att tänka på, men en halvtimmes promenad tog jag ner till en av de få Olympiaarenorna som inte ligger i Olympiaområdet i norra Beijing. Det är arenan där man spelade badminton och även hade rytmisk sportgymnastik. Arenan ligger på cirka tio minuters gångavstånd vid Songyu Nanlu, eller Songyu South Road som skyltningen är på engelska. (nan = söder, lu = väg eller gata).


OS-arenan för badminton och rytmisk sportgymnastik

I korsningen mellan Songyu South Road och Xidaway Road ligger även nedanstående lilla varuhus i två våningar som jag rätt ofta brukar handla i när jag är ute på egen hand. Idag blev det bara några små inköp i form av bröd och frukt, men där finns även kläder, skor och allt möjligt precis som i svenska varuhus. Denna varuhuskedja är vanlig och finns runt hela staden.


Jingkelong Supermarket

Skönt att komma inomhus igen efter promenaden för det kändes inte alls bra att vistas utomhus i den luften. Just luften är annars i princip det enda jag inte tycker om i Beijing, men vi får hoppas det blir bättre framöver. Utsikterna för i morgon säger att det ska bli sol, sen återstår det att se ifall solen bryter igenom. Nu är det kväll och middagen består av bl a kyckling och tigerräkor plus givetvis olika grönsaker och ris. Till avslutning på dagen blir det nog någon DVD-film eller fortsätter vi YouTube-tittandet.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.