Smogen ligger tät över Beijing

Tisdag 11 november 2008
Idag hade vi bestämt att jag skulle följa med på bussen till skolan strax efter halv sju på morgonen och sen se om jag kunde hitta någon bra runda att springa runt området. Det var en imponerande nybyggd skola som ligger strax utanför 4:e östra ringvägen. Ska se om jag kan ta någon bild senare när det är bättre dagsljus. Jättestora byggnader och en hel idrottsplats med konstgräs på fotbollsplanen och 400 meters löparbanor runt om. Skolan är dock en helt ny ”Middle School” och har detta första år bara fyra klasser, så det är verkligen gott om plats. Tanken är att man efterhand ska utöka klassernas antal rejält, men det är svårt att starta nya skolor i Beijing och det gäller att man får ett bra rykte för att locka till sig nya elever. En annan tanke med skolan är att den ska locka folk att flytta till de nybyggda lägenheterna i området. Det finns ingenting som är viktigare i Kina än familjens barns (bara ett barn per familj) skolgång så hittar man en bra skola kan det ibland innebära att familjen flyttar närmare skolan. Denna skola ligger dock bara tio minuters bussresa från lägenheten och vi tog en promenad tillbaka på cirka en halvtimme. Jag hittar rätt bra i detta område, så här kan jag lätt hitta några bra rundor att springa.

Efter en lugn förmiddag med läsning och koll på nätet gick vi till min favoritrestaurang i området. Det är en nudelrestaurang med enormt hög ljudnivå, men maten är fantastisk. Vi nöjde oss denna gång bara med själva nudlarna som man själv blandar ihop med sex olika grönsaker och kött med sås. Det är faktiskt otroligt gott och en ordentlig portion kostar bara 14 yuan/kronor, vilket dock innebär en rejäl höjning sedan jag var här första gången i augusti 2007. Då kostade motsvarande bara 8 yuan.


Nudelrestaurangen på Songyuo Nanlu

Efter lunchen åkte vi till en Sports Outlet vid Jianguo Road som jag varit på tidigare, men passade dessförinnan på att kolla på några andra affärer och gallerior i samma område. Jag gillar dock inte dessa gallerior och större affärer för heminredning särskilt mycket då de är helt västerländska i stilen och priserna är ungefär samma som hemma, så det är inte många vanliga kinesiska arbetare som kan handla i dessa affärer. Det märktes också på antalet människor där, det var på vissa avdelningar betydligt fler försäljare än kunder. Just denna Sports Outlet som ligger där är jättekul att handla i och det är enbart kinesiska märken som jag vet är av bra kvalitet eftersom jag har handlat där tidigare. Köpte bl a en fleecetröja av samma sort som jag köpte för ett år sedan. Hittade bl a trepack löparstrumpor för 25 yuan som verkade vara av bra kvalitet och även vanliga strumpor och ett par handskar och en necessär som jag inte tagit med mig. Får väl kolla om löparstrumporna håller bra kvalitet när det blir dags att springa. Hade tänkt göra det idag, men smogen, avgaserna och byggdammet över Beijing var nog idag det värsta jag sett så det kändes nästan lite ”farligt” att ge sig ut och springa. Måste nog avvakta tills det kommer något regn eller hård vind som blåser bort smogen. Har läst ett par bloggar på nätet om just detta problem och när det är vettigt att ge sig ut och springa.


Smogen låg tät över Beijing hela denna dag

Efter inköpen i sportaffären gick vi till det jättelika Wal-Mart Supercenter som ligger i en av byggnaderna vid Jianguo Road. Här finns i princip allt att handla i livsmedelsväg och det finns även västerländsk typ av mat. Det är kul att bara gå runt och kolla i folklivet för här är det rätt många som handlar. För vår del blev det dock bara några mindre inköp innan vi tog buss 513 tillbaka. Denna busslinje är helt ny och det är väldigt få som åker med den, men den är perfekt eftersom den stannar bara några meter från östra ingången till bostadsområdet.

Eftersom jag handlade med Visakortet i sportaffären ville jag kolla hur mycket som dragits och de 167,00 yuan varorna kostade blev 194,72 SEK, men det var faktiskt lite mindre än jag trodde. Den kinesiska valutan har varit en av de absolut starkaste senaste halvåret och har förstärkts extra mycket mot den svenska kronan eftersom den gått väldigt dåligt. Om detta inköp hade gjorts när jag var här i juni 2008 hade det dragits cirka 155,00 SEK, så den svenska kronan har försvagats 20-30 procent mot den kinesiska yuanen bara på fyra månader.

Idag satt det ett uppslag i portuppgången att det var dags att tvätta väggar och balkongrutorna i lägenheten. Det är verkligen våghalsar som jobbar med dessa uppgifter. De börjar på nionde våningen och firar sig sedan ner våning för våning. Kolla bilden nedan på mannen som just är på väg till sjätte våningen för att göra fönsterputsning av rutan nedanför balkongräcket. Det finns nog en tidigare bild på dessa våghalsar längst ned på denna länk.


På väg mot sjätte våningen för att göra fönsterputsning av balkongrutan.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.