Två timmars flyg till Manzhouli i Inre Mongoliet

Upp vid femtiden idag eftersom en taxi skulle hämta 06.15 för transport till Beijing Capital Airport och för min del blev det
första gången jag flög från Terminal 1, tvån har flygit till och från inrikes tidigare och trean gäller för alla internationella
flygningar så där är jag rätt hemmastadd.
Det var nog den noggrannaste säkerhetskontroll jag varit med om och mitt handbagare gick ett antal gånger genom röntgen efter att
stora kameran och givetvis datorn blivit utplockade så var det metalldetektor som gällde över hela kroppen och den reagerade för
ringen och ID-brickan runt halsen men den var helt OK. Var sen lite orolig att jag inte fick med alla grejor för de låg i fyra
olika boxar.
I och för sig kanske kontrollen när jag åkte hem från Manchester 2004 var ännu hårdare för då kände de t o m i håret
efter metalldetektorn, men vad jag skulle kunna gömt för misstänkt där vet jag inte. Jag har dock inget emot sådant utan det känns
bra att det är noggranna kontroller
Resan denna gång gick till Manzhou som ligger i nordöstra delen av Inre Mongoliet som är Kinas tredje största provins alldeles vid gränsen till Ryssland.
Staden är rätt liten med kinesiska mått mätt med bara en miljon invånare. I södra Kina räknas fem miljoner invånare i en stad som en liten stad.
Flygresan med Hainan Airlines gick helt perfekt även om vi var lite sena till säkerhetskontroll och boarding, till skillnad från när jag åker själv.
Området vi åker till heter Hulumbeir och är en enorm grässtäpp som ligger på cirka tusen meters höjd och egentligen lite fel årstid att
åka hit i oktober när gräset inte längre är grönt utan brunt. Det syntes tydligt från flygplanet att så var fallet. Vi skulle inte ha någon
guide på resan utan bara en chaufför i minibussen med 22 platser för oss elva deltagare. Dock hade tydligen chefen bör bussföretaget
beslutat att följa med och han var riktigt trevlig, även om han inte är någon riktig guide och inte hade helt koll på allting!
Vi åkte först till ett mycket stort “torg” just utanför staden som var mycket intressant! “Ryska gummor” i stora format och alla med olika målningar
och jag hittade bl a Greta Garbo på en av dessa!
Sen åkte vi vidare till ett närliggande område där det var någon form av museum (eller vad det nu var), men där fick inte utlänningar
av någon konstig anledning komma in. Otroligt märkligt eftersom staden ligger så nära Ryssland och det verkar bo otroligt många ryssar här.
“Guiden!”/chefen försökte ta hand om mig och vi kollade en souveniraffär med astronomiska priser. Det mesta av det som fanns där finns
på t ex Silk Market eller Hongqiao till bråkdelar av dessa priser. Värst var några skulpturer i trä som kostade ungefär en miljon i svenska
pengar mätt. Annars var det mest de traditionella ryska gummorna med fem-tio mindre gummor inuti. Han gav rätt omgående upp försöket att ta hand
om mig och återvände till bussen (det var omöjligt p g a språkförbistring) så jag promenerade runt lite och satte mig sen i solen för att vänta
men han var orolig att jag hade för lite kläder eftersom jag tagit av mig jackan och det var i och för sig kalla vindar, men satt man på rätt
ställe var det inga problem med det. Efter ett telefonsamtal följde jag sen till sist med tillbaka och satt i en helt meningslös väntan. Hade
ju varit bättre att de tagit reda på att utlänningar inte fick besöka denna plats så kunde jag hittat på något på egen hand i centrum av staden.
Åter till hotellet sen och så dags för middag och det var bestämt att det skulle bli mongoliskt och vi hittade en absolut perfekt restaurang
på en tvärgata. Det var helt klart den värsta brakmiddag jag någonsin ätit och var en liten annan variant mot de mongoliska restauranger jag
besökt i Beijing. Där brukar man koka köttet, men här var det stekning som gällde och det var säkert sex-sju olika sorters kött plus en korv
som påminde om prinskorv och var mycket god. Till detta så alla otaliga tallrikar med olika färdigkokade grönsaker med olika kryddning klassar jag
helt klart detta som den bästa måltiden jag någonsin ätit och druckit under alla snart fem år som jag delvis bott i Kina!

Upp vid femtiden idag eftersom en taxi skulle hämta 06.15 för transport till Beijing Capital Airport och för min del blev det första gången jag flög från Terminal 1, tvåan har jag flygit till och från inrikes tidigare och trean gäller för alla internationella flygningar så där är jag rätt hemmastadd.

Det var nog den noggrannaste säkerhetskontroll jag varit med om och mitt handbagare gick ett antal gånger genom röntgen efter att stora kameran och givetvis datorn blivit utplockade så var det metalldetektor som gällde över hela kroppen och den reagerade för ringen och ID-brickan runt halsen men den var helt OK. Var sen lite orolig att jag inte fick med alla grejor för de låg i fyra olika boxar, men det löste sig! I och för sig kanske kontrollen när jag åkte hem från Manchester 2004 var ännu hårdare för då kände de t o m i håret efter metalldetektorn, men vad jag skulle kunna gömt för misstänkt där vet jag inte. Jag har dock inget emot sådant utan det känns bra att det är noggranna kontroller

Resan denna gång gick till Manzhouli som ligger i nordöstra delen av Inre Mongoliet som är Kinas tredje största provins alldeles vid gränsen till Ryssland. Staden är rätt liten med kinesiska mått mätt med bara en miljon invånare. I södra Kina räknas fem miljoner invånare i en stad som en liten stad.

Flygresan med Hainan Airlines gick helt perfekt även om vi var lite sena till säkerhetskontroll och boarding, till skillnad från när jag åker själv.

Området vi åker till heter Hulumbeir och är en enorm grässtäpp som ligger på cirka tusen meters höjd och egentligen lite fel årstid att åka hit i oktober när gräset inte längre är grönt utan brunt. Det syntes tydligt från flygplanet att så var fallet. Vi skulle inte ha någon guide på resan utan bara en chaufför i minibussen med 22 platser för oss elva deltagare. Dock hade tydligen chefen för bussföretaget beslutat att följa med och han var riktigt trevlig, även om han inte är någon riktig guide och inte hade helt koll på allting, åtminstone inte denna första dag! De tog oss dock direkt till vårt hotell där vi utan problem kunde checka in och få våra rum trots att det var tidigt på förmiddagen, sjuttonde våningen med mycket fin utsikt!

Vi åkte sen till ett mycket stort “torg” just utanför staden som var mycket intressant! “Ryska gummor” i stora format och alla med olika målningar och jag hittade bl a Greta Garbo på en av dessa!

Därefter åkte vi vidare till ett närliggande område där det var någon form av museum (eller vad det nu var), men där fick inte utlänningar av någon konstig anledning komma in. Otroligt märkligt eftersom staden ligger så nära Ryssland och det verkar bo otroligt många ryssar här. ”Guiden!”/chefen försökte ta hand om mig och vi kollade en souveniraffär med astronomiska priser. Det mesta av det som fanns där finns på t ex Silk Market eller Hongqiao till bråkdelar av dessa priser. Värst var några skulpturer i trä som kostade ungefär en miljon kronor i svenska pengar mätt. Annars var det mest de traditionella ryska gummorna med fem-tio mindre gummor inuti.

Han gav rätt omgående upp försöket att ta hand om mig och återvände till bussen (det var omöjligt p g a språkförbistring) så jag promenerade runt lite och satte mig sen i solen för att vänta men han var orolig att jag hade för lite kläder eftersom jag tagit av mig jackan och det var i och för sig kalla vindar, men satt man på rätt ställe var det inga problem med det. Efter ett telefonsamtal följde jag sen till sist med tillbaka och satt i en helt meningslös väntan. Hade ju varit bättre att de tagit reda på att utlänningar inte fick besöka denna plats så kunde jag hittat på något på egen hand i centrum av staden.

Åter till hotellet sen och så dags för middag och det var bestämt att det självklart skulle bli mongoliskt och vi hittade en absolut perfekt restaurang på en tvärgata. Det var helt klart den bästa brakmiddag jag någonsin ätit (i Sverige inräknat) och var en liten annan variant mot de mongoliska restauranger jag besökt i Beijing. Där brukar man koka köttet, men här var det stekning som gällde och det var säkert sex-sju olika sorters kött plus en korv som påminde om prinskorv och var mycket god. Stekningen sköter man själv och vi hade två stora stekplåtar på vårt stora bord . Till detta så alla otaliga tallrikar med olika färdigkokade grönsaker med olika kryddning klassar jag helt klart detta som den bästa måltiden jag någonsin ätit och druckit under alla snart fem år som jag delvis bott i Kina!

Det var även mycket god dryck i form av lokal öl plus även lite starkare mongoliska drycker som gjorde att stämningen blev ännu högre! En av deltagarna bjöd på en mycket speciell 68-procentig dryck han köpt tidigare under dagen och den gick faktiskt att dricka ren, även om det inte blev många centiliter för min del! Helt klart en trevlig och annorlunda flaska i metall med gott innehåll, så några sådana får nog följa med till Sverige som presenter!

(Ska se om jag kan få upp några bilder inom kort…)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.