Förkylning på gång

Skolungdomar som spelar basketboll pa en skolgard i Beijing centrum

Efter lunch igår tog vi en taxi in till de centrala delarna av Beijing för att besöka en “Middle School” som höll intagningstester för intresserade stundenter (och föräldrar). Middle School verkar vara väldigt viktigt för alla i Kina och många som gått just Middle School tillsammans håller kontakten livet ut och det ordnas regelbundet med återträffar. Skolan låg inne i ett område med blandad gammal bebyggelse i form av hutonger och omväxlande modern bebyggelse. Den var egentligen rätt lik svenska skolor med en stor skolbyggnad och en rätt stor skolgård. På gården spelade man basketboll eftersom det har blivit populärt sedan kinesiske Yao Ming blev en av de stora stjärnorna i amerikanska basketligan. Den killen är dock två meter och 26 centimeter, så han har en fördel med längden till skillnad från de flesta kineser som är betydligt kortare än svensk medellängd.

Tog sedan en promenad i området och kollade bl a in på ett apotek för att kolla på sortimentet. Känner tyvärr att det nu är en förkylning på gång, men detta besöka var mest för att kolla vad som finns. Imponerande lokaler och det fanns t o m en läkare i ett rum där man kunde gå in och bli undersökt om man behövde. Här fanns även många affärer som sålde kläder och det var ungefär som på Silk Market och Hongqiao Market att man kunde måttbeställa och hämta sina kläder inom ett dygn. Här såg jag för första gången under detta besök i Beijing några västerlänningar som nyttjade tillfället att handla billiga kläder.

Därefter vidtog ett besök på Kinas Nationalgalleri. Tydligen populärt eftersom köerna ringlade långa, men det tog bara några minuter att komma in. Det är i första hand en permanent utställning med moderna kinesiska konstnärer som visar upp sina bästa målningar. Ingen större skillnad mot västerländsk modern konst, men rätt kul att gå runt och titta. Anledningen till dagens långa köer var troligen att det var premiär på en tillfällig utställning med föremål och avbildningar från en gammal kinesisk grottstad som grävts fram ur en öken. Staden är delvis restaurerad och kan beskådas på sin ursprungliga plats, men då den ligger otillgängligt är det inte många som kan åka dit. Därför har man här återskapat delar av grottmålningar och statyer för att besökare i Beijing ska kunna ta del av detta.

Promenerade sedan omkring lite i hutongerna i området, det var ungefär som de hutonger jag besökte i augusti 2007, med skillnaden att detta inte var något direkt turistområde med cykel-rickshaws som körde runt utan här kollade man runt helt på egen hand. Hann också med ett beök i en gigantisk bokhandel och hittade där en jättebra “Tourist Map of Beijing” för motsvarande sju kronor (lite skillnad från den de sålde på Bokia som kostade 144 kronor och inte omfattade lika stor del av staden).

Tillbaka till “Middle School” var det en upplevelse att se alla hundratals föräldrar och mor- eller farföräldrar stå och vänta utanför skolan. Det är en smal gata med en allé emellan och parkerade bilar stod i dubbla led plus att även allén nyttjades till parkering. Dock lämnar man alltid tillräckligt med utrymme för att en bil och alla cyklar ska kunna ta sig fram. Med svenska förhållanden var det totalt kaos, men alla bara tutar och kör sakta och verkar tycka det är helt OK.

Testade även lite olika kinesiska “snacks” vid ett gatukök. Populärast verkar en form av nötter vara som kokas i olja så att skalet blir mjukt och sedan plockar man av skalet och äter. Ser ut som hasselnötter, men det är nog någon nära släkting till hasselnöten. Kände helt klart att förkylningen nu brutit ut, men efter inmundigande av diverse mediciner och lite whiskey på kvällen känns det ändå hyggligt. Fast någon löpning lär det inte bli på några dagar.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.