Långfredag i Beijing

Påsken firas inte alls i Kina, utan det är fulla arbetsdagar som gäller som vanligt för alla under denna svenska långhelg. Under natten och morgonen regnade det rätt kraftigt, vilket är mycket ovanligt i Beijing. Under vårmånaderna regnar det normalt i princip ingenting alls så här fick alla bevattningarbetarna i stadens alla parker oväntad hjälp från ovan. Rent generellt regnar det otroligt lite i Beijing året om, förutom under de varmaste månaderna juli och augusti då det kan komma större regnväder då och då. Nu under våren är alla gräsmattor bruna efter sommarens och höstens torka och det är därför man måste vattna så mycket. Ett sätt att motverka den dåliga luften är också att anlägga nya parker så att konstgjorda sjöar, träd och växter hjälper till att syresätta luften.

Idag känns förkylningen/influensan ytterligare ett snäpp bättre och efter regnet upphört tog jag en promenad på drygt en timme, vilket kändes fint. Hade varit helt perfekt väder att springa i med syrerik luft efter regnet och man kände knappt avgaserna alls. Löpning får dock vänta, men jag passade på att handla lite på egen hand i en kinesisk supermarket. Inte helt lätt att hitta allt jag ville ha, men det mesta fick jag med mig hem! Just att handla på supermarket är lite annorlunda än att handla i mindre affärer. I mindre affärer och på stan gäller alltid att man handlar i exakt antal yuan och man behöver aldrig tänka på småmynt och småsedlar. 1 yuan motsvarar ungefär 1 svensk krona, men det finns alltså massor av sedlar och mynt med värde under 1 yuan som man måste ha koll på när man handlar i superstore (1 yuan = 10 jiao = 100 fen). Det minsta myntet är 1 fen som motsvarar 1 öre i svenska pengar och den finns även fen-sedlar som ser ut som små leksakssedlar.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.