Underbart sommarväder på Påskdagen

Vaknade idag till en absolut klarblå himmel och strålande sol i Beijing! Klart varmaste dagen så här långt och ungerfär som en svensk försommardag, lite kyligt i skuggan, men helt underbart i solen. Tog en promenad på egen hand en dryg timme på förmiddagen och hittade bl a en mycket stor kinesisk marknad. Här såldes allting från levande fisk, kött, fågel, skor, tyger, kläder, toalettpapper o s v. Det verkade vara en viss ordning att kläder fanns i ett område och livsmedel i ett område, men mitt inne bland alla klädstånd fanns plötsligt två köttdiskar. Närmaste granne till en av dessa var en kvinna som satt och sydde kläder av tyger som kunderna köpte. Skulle knappast kunna förekomma på en marknad i Sverige.

Lunch i form av nudlar och tigerräkor och sedan buss och tunnelbana in mot centrum. Vi hade planerat att ta en långpromenad längs en del av huvudgatan Changan Jie (Långa Fridens Aveny) som är en spikrak aveny på hela 40 kilometers längd rakt genom staden. Dessutom går tunnelbanelinje 1 exakt under denna gata i hela sträckningen, så vi tog tunnelbanan förbi Himmelska Fridens Torg och gick sedan tillbaka österut i det härliga vårvädret. Strax väster om torget ligger den nya Nationaloperan som vi passade på att titta in i. Det är en spektakulär äggformad byggnad, 220 meter lång, 150 meter bred och 49 meter hög som ligger i en konstgjord damm. En mycket intressant och annorlunda byggnad. Folklivet runt torget var enormt och alla kineser vill bli fotograferade framför Maos jättelika porträtt som hänger ovanför porten till Kejsarpalatset.
Alla kineser vill bli fotograferade framfor portrattet av Mao

Efter en glass och lite vila på en parkbänk mötte vi plötsligt en skotte iförd kilt och han väckte utan tvekan en viss uppmärksamhet bland kineserna. Det var nog inte många som sett en man med “kjol” tidigare! En bit längre österut ligger den största affärsgatan Wangfujing Street och där gjorde vi en avstickare och kollade runt lite bland affärerna, bl a fick The Foreign Book Store ett besök. Där finns alla slags utländska böcker, men även CD och DVD. Det mesta håller kinesiska priser, förutom en del importerade böcker. Nya DVD-filmer kostade kring 25 kronor, vilket är lite dyrare än i de vanliga DVD-affärerna. Efter en god Tsingtaoöl i en servering började vi gå tillbaka och efter fyra timmars promenad kände vi oss nöjda och tog en buss tillbaka. Därefter blev det kinesisk middag med många olika rätter och efter en bra DVD-film sov jag sedan gott hela natten.
Wangfujing Street

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.