Mat från Wuhan och sedan Hongqiao Market

Måndag 24 mars var det dags för en ny långpromenad. Gick iväg vid 10.45 för lunch i området kring Hua Teng Tower. Den här gången fick Wuhan Hotel besök för test av mat från Wuhanområdet i mellersta Kina. Det var faktist det klart godaste jag ätit under detta besök i Beijing. Grönsallad i olja med starka kryddor, fyra olika skålar med bl a kött, korv, potatisskivor, omelett plus en stor skål ris med iblandade små köttbitar och grönsaker. Allt var mycket gott och väldigt kryddstarkt, vilket är precis vad jag gillar bäst. Wuhan Hotel verkade vara ett rätt flott ställe, men trots det kostade denna lunch (inklusive stor öl) bara 70 kronor för två personer, fast maten hade lätt räckt till fyra personer. Så är det ju när man äter i Kina, man tar in olika rätter och plockar tillsammans från de olika skålarna och lägger i sin egen lilla skål.

Kryddstark mat från Wuhan på Wuhan Hotel

Det blev en mycket lång lunch men vid ett-tiden började jag gå mot Hongqiao Market (Pärlmarknaden) som ligger cirka en timmes promenad bort. Perfekt temperatur för en långpromenad och det känns nu att konditionen börjar återvända efter förkylningen. Lite hosta och snuva sitter fortfarande i och lite matt i benen är jag fortfarande, men förhoppningsvis kan jag snart ta en löprunda igen. Har varit perfekt väder för löpning senaste dagarna med sol och mycket klar luft för ovanlighetens skull.

Hongqiao Market såg inte riktigt likadant ut som i augusti. Hela byggnaden var klädd i grönt byggnadstyg med byggställningar innanför. Enligt skyltar pågår stora renoveringar inför OS i augusti och vissa försäljare måste flytta runt under denna period. På Hongqiao finns många hundra försäljare som håller till i fyra olika jättelika plan och alla priser är en förhandling mellan säljare och köpare. Min tanke idag var bara att gå runt och kolla och sedan komma tillbaka och handla en annan gång. Det var lättare sagt än gjort, för alla vill givetvis att man ska handla “idag” och det erbjöds alla möjliga specialpriser “bara för mig” om jag handlade idag. Mest är det unga tjejer som rycker och drar och vill sälja kläder, skor, elektronik och allt möjligt och omöjligt. Det är ju kända märken som säljs och om det är kopior eller andrahandsvaror är svårt att veta. Det kan också vara så att det är orginalvaror eftersom orginalen tillverkas i Kina, det är svårt att se skillnad. Trots att jag mycket tydligt förklarade att jag inte skulle handla idag blev jag erbjuden Armanijeans och Armanirockar för 100 till 200 kronor, Levisjeans för en hundring, Lacostetröjor för 40 kronor, Eccoskor för drygt 100 kronor o s v. Kollade även på en stor Samsoniteresväska hos en försäljare. Han ville ha 560 kronor, jag ville inte handla idag, men han undrade vad jag tyckte kunde vara OK pris senare och jag svarade 200!
- OK, då får du den för 240 om du köper den idag.
- Men jag vill inte handla idag, jag kan inte ta den med mig tillbaka idag.
- OK, 220 då?
- Nej, jag ska inte handla idag.
- OK, du får den för 200 då? Är vi överens?
- Nej, jag ska inte köpa något idag!
- OK, då får du den för 180 om du handlar idag!
Så kunde vi säkert fortsatt ett tag till, men försäljaren bjöd t o m under det jag tyckte var rimligt så jag får väl bjuda 100 kronor nästa gång jag kommer dit.
Det var nog annars en bra dag att handla för det var väldigt få kunder och det är nog viktigt för handlarna att de säljer en del varje dag även när det är få kunder. Jag kollade även runt lite efter kläder och skor så det blir nog en del inköp senare. Många av tjejerna som jobbar här pratar faktiskt riktigt bra engelska, en del nästan helt flytande, vilket gör det lättare att handla, i stället för att bara slå in belopp på miniräknaren fram och tillbaka. Bland de få kunderna märktes många svenskar, så troligen var det någon gruppresa som hade några timmar för shopping på Hongqiao.

Interiör från en liten del av en av våningarna i Hongqiao Market

Efter en och en halv timme kände jag mig nöjd och började gå tillbaka, tog en annan väg denna gång, Kul att prova lite olika gator och det är svårt att gå fel med tanke på att alla gator är spikraka från norr/söder eller väst/öst och när solen skiner som nu behövs inte ens kompassen.

Tittade in i ett kinesiskt varuhus på vägen tillbaka, en större variant av ett av de varuhus jag besökt tidigare. Detta varuhus var i fem plan och jag hittade bl a en liten DVD-avdelning där jag till min förvåning hittade den svenska filmen “Kopps” som jag givetvis inte kunde motstå att köpa, priset var 20 yuan (20 kronor). Vi kollade på den senare på kvällen, perfekt svenskt ljud (fast “danska” enligt menyn) och kinesisk text och bildkvalitén var förträfflig. Rätt kul film som jag inte hade sett tidigare!

På kvällen blev det sedan kinesisk middag med diverse kött, fisk, ris, stekt ägg, grönsaker mm och även små snäckor som tydligen är en delikatess. Inte mycket kött i dessa snäckor och de är säkert goda, men där går gränsen för vad jag kan testa att äta. Har annars testat både grodor, komagar och olika delar från grisar, men små sötvattenssnäckor tycker jag hör hemma i sjön.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.