Shopping på Midsommarafton

Fredag 20 juni 2008
Idag var det midsommarafton i Sverige, men det är inget som märks i Kina. Tror det var andra gången i mitt liv som jag inte varit i Sverige på Midsommarafton. Den första gången var under en tågluffning 1976 då denna dag firades ombord på ett tåg som via München skulle ta oss till Belgrad. Tog bussen vid 10-tiden till Tiantan (Hongqiao) som för tillfället är närmaste tunnelbanestation. Tog därefter Linje 5 till Dongdan där jag sedan kunde bytt, men jag tog i stället en promenad till Silk Market (fast det var längre an jag trodde). Tar en dag ytterligare med shopping eftersom det är disigt väder och mycket kvavt. Det känns som ett lock över hela Beijing och solen når ej igenom alls. Det är otroligt varmt, nästan som att sitta i en bastu. Shoppade loss lite med barnklader och några t-shirts, bl a OS-t-shirt. I källarplanet närmast tunnelbanestationen (Yonganli) hittade jag en butik som sålde allt for 10 yuan, så jag plockade på mig diverse laserpennor, digitalklockor, solfjadrar mm. Kul att gå runt, speciellt när man har Lacostetroja, Polobyxor och Eccoskor. Direkt kommer frågorna. “- How much did you pay for that Lacoste? 30 yuan, OK you get the same price here!”  Samma med skorna, säger man att man gett 50 yuan så är det inga problem att få det hos andra försäljare. Sen fick klockavdelningen besök. Alla klockförsäljare finns i en lång rad pa fjärde våningen. Skulle köpa en Omega Seamaster och en speciell Breitling och hade med mig bilder pa dessa. Försökte klura ut vilka priser som gäller, men det är inte helt lätt. Jag gick ifrån de två första som vill sälja for 200 respektive 150 yuan, men de verkade inte vilja gå lägre eftersom jag inte blev tillbakaropad (kanske vanligare bland klädforsäljarna). Hittade sedan en försäljare som hade båda klockorna jag ville ha. Han påstod att Omegan skulle vara dyrare p g a att det var battre kvalitet på kopian. Det slutade i alla fall med att jag gav 105 yuan for Omegan och 115 yuan for Bretlingen (det var en större variant). Hade kanske gått att komma ner langre, men det verkade som 100 yuan var det som gallde for dessa klockor. Sen kunde man köpa mindre klockor och damklockor for 50 yuan och barnklockor för 10-20 yuan beroende på hur många man ville ha. Köpte även lite strumpor à 5 yuan och Calvin Klein-kalsonger for 10 yuan och kunde heller inte motstå ett set av den snygga nya kinesiska landslagströjan, fast denna gång valde jag den vita varianten. Fick med byxorna på köpet. Tog sedan buss 28 tillbaka och tog en långpromenad i omgivningarna innan jag återvände hem.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.