Midsommarfirande på Svenska ambassaden

Lördag 21 juni 2008
Idag skiner solen för första gången under denna vistelse från en absolut klarblå himmel och det är otroligt varmt ute, men även inne, fast nu får verkligen luftkonditioneringen i lägenheten gå igång. Tidigare har det räckt med öppna fönster och fläktar. På Midsommardagen har Svenska Ambassaden i Beijing som tradition att bjuda in alla svenskar i Beijing till midsommarfirande i ambassadens trädgård med början klockan 14.00 och det var också vårt mål med dagen att delta där. Vi tog en taxi till ambassadområdet och taxin körde förbi Svenska Ambassaden (ligger vid kommande T-banestationen Permanenta Jordbruksutställningen). Det ar picnic som gäller i ambassadens trädgård så vi kollade några restauranger i området som kunde skicka med lite mat, men vi hittade snabbt en affar med bröd och dryck som snabbt fixade två ordentliga baguetter med skinka, ost, grönsaker mm enligt önskemal. Några öl och vatten plus en burk jordnötter fick också slinka med till totalpriset av under 50 Yuan. Därefter en kort promend till ambassaden och även att klockan bara var 13.50 så var det bara att promenera in. Kändes verkligen inte alls som att vara i Beijing när man kom in pa ambassadens gräsmatta med skuggande träd och fotbollsmålställningar och massor av fotbollar liggande överallt. Ett 20-tal svenskar var redan på plats och ambassadören och hans fru hälsade personligen alla välkomna. Vi hade ingen filt med utan hittade en skuggig plats pa en bänk bakom fotbollsmalet. Pratade lite med några andra svenskar och efterhand fylldes gräsmattan med fler svenskar. Totalt tror jag ett 60-tal personer deltog i firandet. Baguetterna var suveränt goda fast tyvärr borde vi haft mer öl med oss. Fast det funkade fint med vatten och kinesisk Red Bull också. Sen blev det dans kring midsommarstången som kläddes och även restes efter diverse trubbel med att den höll pa att valta. En kinesisk anställd pa ambassaden kallades in och grävde ett djupare hål till stången. Denna tillställning är mycket trevlig och kan absolut rekommenderas om du är i Beijing under midsommarhelgen.

Efter picnicen tog vi en buss direkt hem. Efter vila och middag blev det en promenad till varuhuset Metro där diverse inköp gjodes. Hade inte varit där sedan augusti 2007 och jag tycker priserna verkligen ökat sedan sist, åtminstone på vissa saker. Slötittade sedan lite på EM-fotboll från natten innan (kinesisk tid) och därfter sov vi gott.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.