Besök på polisstationen

Idag var det dags för det sedvanliga besöket på den lokala polisstationen. Det är så att alla utlänningar som bor hemma hos kinesiska vänner måste anmäla detta hos polisen inom 24 timmar, annars riskerar man böter på drygt 500 kronor. Bor man på hotell så sköter hotellen denna anmälan automatiskt. Jag brukar ha med lappen från föregående besök tillsammans med pass, passkopia och visakopia och denna gång gick det på mindre än fem minuter att få intyget. Jag har aldrig varit med om att jag behövt visa upp det, men jag har det liggande i plånboken tillsammans med en kopia av passet.

Det tar cirka en kvart att gå till polisstationen och efter det ville jag gärna gå till en av mina favoritrestauranger för en mindre lunch. Det är en nudelrestaurang som jag skarpt gillar trots att där är en enorm ljudnivå och idag var det totalt fullsatt eftersom vi kom mitt i lunchrusningen. I en jätteskål med nudlar (som svensk spagetti) blandar man ned åtta små skålar med olika grönsaker plus en skål med kött och sedan blandar man runt och äter! Det är fantastiskt gott och en sådan skål kostar 15 kronor vilket den minst sagt är värd!

På vägen mellan polisstationen och restaurangen passerade vi Stone City som jag varken hört talas om eller besökt tidigare. Det var mycket intressant att se och där såldes helt enkelt vackra stenar allt från några millimeter stora till gigantiska stenblock från olika delar av Kina. Jag kan tänka mig att det var ett hundratal olika försäljare som hade sina marknadsstånd både inomhus och utomhus. Ska se om jag kan återkomma med någon bild också senare.

Efter lite vila tog jag sedan på egen hand en promenad i eftermiddagshettan. Idag är det ännu varmare och enligt prognosen skulle det vara upp till 34 grader idag. På cirka en kvarts gångavstånd ligger den enorma Panjiayuans Antikmarknad, som brukar räknas in bland de tio mest sevärda besöksmålen i Beijing. Det är dock mest lördagar och söndagar detta gäller, men numera finns även en extra loppmarknad på torsdagar och det var därför jag gick ditt. På en stor öppen yta sitter flera hundra tillfälliga försäljare och säljer sina varor. Här kan man säkert göra fynd om man är ute tidigt på morgonen. Nu var klockan över 15.00 så jag trodde nästan de flesta skulle lämnat platsen, men alla försäljare var fortfarande kvar och alla fasta försäljare hade också öppet så den här nya torsdagsloppisen har gjort att även torsdag är en bra dag för besök här!

Tog sedan en lång promenad bort mot platsen där en av mina lokala kinesiska marknader tidigare höll till. Jag hade hört att den numera är stängd, men jag ville ändå kolla hur där såg ut. Den var helt igenbommad, men jag såg massor av folk gå förbi med kassar fyllda av grönsaker så jag gick i den riktningen där alla kom ifrån. Det visade sig att de kom från en stor gul byggnad några hundra meter nordost om den gamla marknaden och jag kände igen några av försäljarna så det är helt enkelt så att marknaden bara bytt plats! Det har dessutom blivit en fantastisk förbättring i form av att marknaden nu är i en luftkonditionerad byggnad till skillnad från tidigare då den var utomhus och med bara ett skyddande plasttak över. Då var alla försäljare placerade huller om buller och skoförsäljare hade köttförsäljare i ståndet bredvid. Nu är hela undervåningen i den nya byggnaden bara för försäljare av kött, fisk, frukt, grönsaker o s v medan övriga försäljare håller till på andra våningen.

Tog sedan vägen förbi ett lokalt varuhus och fyllde på vätskeförrådet, vilket behövs i den enorma hettan. Förutom den goda kinesiska ölen hittade jag en intressant sportdryck som jag ska testa efter första löpturen.

Resten av kvällen blev sedan bara avkoppling framför CCTV 9 som är den engelskspråkiga kanalen i kinesisk TV.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.