En omväxlande dag

Idag hängde jag med till något som kan liknas vid en svensk distriktsläkarmottagning för att alla elever i en viss skola måste ta en ny vaccination eftersom någon på skolan insjuknat i en ovanlig sjukdom. Det gick relativt snabbt och efter det fick jag ta del av hur man skaffar nytt pass i Kina. Det är faktiskt ungefär samma procedur som i Sverige och man går till polisstationen och fyller i ansökan och tar ett foto. Det tog drygt en timme eftersom det var lördag och det var massor av folk där, speciellt många barn som skulle ha pass. Just barnen har ju inga möjligheter att följa med föräldrarna på vardagar eftersom de då är i skolan.

 Efter det hälsade vi på en vän som bor nästan så centralt man kan bo i Beijing. Bara ett stenkast från Wangfujing Street och två stenkast från Himmelska Fridens Torg. Vännen har en relativt liten lägenhet men den är totalrenoverad och var otroligt fräsch. Enda nackdelen är att husfasaden, gården och trapphuset var i bedrövligt skick. Det var verkligen en stor överraskning att från den omgivningen stiga in i denna nyrenoverade lägenhet. Jag vet inte anledningen, men i Beijing är det ofta så att alla som bor i husen inte vill betala ”serviceavgiften” för att husen ska skötas om utvändigt. Det finns många hus som ser förfallna ut som just i detta fallet, men nu vet jag att man inte ska dra slutsatsen att de är likadana invändigt. Jag kollade faktiskt in lite på några lägenheter och det fanns fler som såg nyrenoverade ut, medan andra såg förfallna ut. Vännen visade även en annan lägenhet hon äger i samma område och även den var nyrenoverad och nu tänker hon hyra ut den när den är helt klar.

Det var hög tid för lunch eftersom klockan närmade sig 14.00 och efter en kort tunnelbanefärd blev det ett besök på en japansk nudelrestaurang alldeles bredvid Dawanglus tunnelbanestation. Jag föredrog dock en mycket stark risblandning med kött och grönsaker som var mycket god.

 Alldeles bredvid låg en kameraaffär och där hittade jag ett fyra-gigabytes minneskort till kameran för överkomliga 86 yuan/kronor. Behövde även en minneskortläsare till den bärbara datorn eftersom ett av facken slutat fungera. Priset för den var 43 yuan/kronor, vilket t o m är billigare än vad jag betalade för den gamla vid mitt första besök i Beijing för snart tre år sedan.

Det finns många sätt att ta sig tillbaka från Dawanglu, men de flesta innebär flera byten mellan tunnelbanelinjer, buss och promenad så det enklaste var att stoppa en taxi och taxan för resan stannade på 16 yuan/kronor.

 På kvällen lyckades vi sedan, efter många om och men, lösa problemet med den krånglande skannern/skrivaren och nu fungerar allting perfekt igen!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.