Lunch på Sichuanrestaurang mm

Idag tog vi det bara lugnt på förmiddagen för klockan 11.30 skulle vi träffa fyra vänner för lunch på en Sichuanrestaurang som ligger alldeles bredvid den nordöstra upp- och nedgången till Jinsongs tunnelbanestation. Vi tog en promenad dit, vilket tar cirka en halvtimme. Kinesisk mat i Kina och kinesisk mat i Sverige är två helt skilda saker och går inte ens att jämföra. Den Kinamat som serveras på restauranger i Sverige är bara från det kantonesiska köket i sydöstra Kina och den går inte alls upp mot maten från t ex Beijing eller Sichuan. Min favorit är Sichuanmaten som är extremt kryddstark och jag har provat olika rätter därifrån många gånger, men även den typiska Beijingmaten med mycket nudlar (=spagetti) är underbar.

Våra fyra vänner var lite försenade p g a den extrema trafiken, men droppade in en efter en och det blev en typisk kinesisk lunch när man är många runt bordet. I Kina beställer inte var och en någon mat, utan beställningen görs gemensamt och sedan plockar man ur de olika grytorna eller tallrikarna på en svängande skiva mitt på bordet. Det blev totalt nio rätter vi delade på och jag smakade alla och gillade de flesta. På “finare” restauranger som denna får man begära ris som extrarätt om man vill ha det i slutet av måltiden. Vi var några som tog in varsin skål ris, men det var nästan omöjligt att äta mer just då. Godast var den extremt starka Sichuanfisken och Gong Bao Ji Ding (som är de flesta västerlänningars favoriträtt i Kina). Gong Bao Ji Ding är kycklingtärningar, jordnötter och salladslök med en stark kryddning och är underbart gott. Fast även salladerna och en vitkålsgryta som hölls kokande var härliga. Minst gillade jag sniglarna, det var lite för mycket tuggmotstånd där!

En av vännerna, som jag faktiskt inte träffat tidigare, är Peter och han pratar helt perfekt engelska med amerikansk accent. Jag tog för givet att han studerat i USA, men han berättade att han lärt sig enbart på ett av universiteten i Beijing och att de där lär ut engelska med amerikansk accent eftersom det anses mer användbart än den engelska accenten.

Efter två timmars sittning runt bordet återvände alla till jobb eller andra aktiviteter. För egen del åkte jag tillbaka till lägenheten eftersom jag hade resten av dagen på egen hand och tänkte åka in till Wangfujing Street lite senare på eftermiddagen. Det hade nu också börjat regna lite, men efter en stunds surfande åkte jag in till Wangfujing vid 17-tiden. Wangfujing är den största affärsgatan, men det var inte därfär jag åkte dit utan för att testa lite olika rätter på den underbara Donganmen Night Market som är en tvärgata till Wangfujing och som går vidare mot Den Förbjudna Staden.

Jag blev mätt på ett par majskolvar, en tallrik kinesiska dumplings och några mycket goda friterade bananbollar som jag aldrig testat tidigare. Det var inte så mycket folk i rörelse som vanligt på grund av det ihållande duggregnet, men det är kul att prata med andra västerlänningar här och hjälpa till att ta bilder när de testar olika rätter, t ex skorpioner, ormar och sjöhästar. Det är nog faktiskt bara där de serverar just orm i Beijing, för det är bara i södra Kina det är en rätt på vanliga menyer. Det är naturligtvis bara för utlänningar i Beijing och det är faktiskt rätt många som testar (dock inte jag).

Framåt 21-tiden var jag nöjd med kvällen och tog tunnelbanan tillbaka till Jinsong och sedan en halvtimmes promenad tillbaka i mörkret. Just detta är nog en av de saker jag gillar allra mest i Beijing att även om det är mörkt och gatubelysningen är betydligt sämre än i svenska städer så känner jag mig totalt säker när jag är ute oavsett tid på dygnet. Hemma i Karlskrona undviker väl de flesta t ex att gå genom Hoglands park sent på kvällen eller på natten, men här finns absolut inga risker för rån eller andra obehagliga saker som kan hända i Sverige.

Efter att ha kommit tillbaka var det ett enormt oväsen från bostadsområdet sydväst om Hongyan Road med hög musik och återkommande fyrverkerier under ett par timmar. Om jag har förstått saken rätt så är det så att det där bor många från en speciell provins i Kina och att man där har som tradition att hedra bortgångna personer just på detta sätt med en fest med musik och fyrverkerier. Det har hänt flera gånger och senast i november var det t o m levande musik i form av artistuppträdanden. Ikväll var det bara musik och fyrverkerier vad jag kunde se från balkongen!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.