Midsommarafton

Midsommarafton är givetvis en vanlig arbetsdag i Kina, men vi hade planer på att åka till IKEA för att handla idag. Dock kom det lite förhinder i vägen så det får bli en annan dag! Den “gamla” lägenheten, som egentligen såldes för några månader sedan, behöver möbleras igen inför uthyrning. Köparen hoppade av i sista stund och då var tidigare hyresgäster utflyttade och alla möbler sålda. Det är så i Beijing att många “investerar” i lägenheter och på den tiden jag kollade på svensk DDR-TV minns jag de hade ett reportage om en kvinna som ägde fyra lägenheter och nu var på väg att köpa sin femte. Det är naturligtvis de ständigt stigande priserna på lägenheter som gör denna investering intressant, men nu har regeringen infört en regel att man måste lägga 50 procent kontant på alla lägenheter efter den första (där gäller fortfarande 20 procent kontant) så köpa enbart som investering och sedan hyra ut (som köparen i detta fall gjorde) är inte lika intressant längre.

I övrigt blev det bara en tur till den lokala affäern och eftersom det var fredag var det en helt enorm kö med folk för att köpa ägg! Jag brukar köpa ägg där, men inte just på fredagar, även äggen jag köpt andra dagar smakar mycket gott. Tydligen är det så att de får in helt färska ägg just fredagar och jag har sett köpare bära iväg påsar med hundratals ägg därifrån. Ägg är för övrigt väldigt billigt och senast jag handlade betalade jag tolv kronor för en påse med cirka 30 ägg.

På kvällen blev det sedan som vanligt middag, fotboll och öl denna varma midsommarafton i Beijing.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.