På andra sidan Hongyan Road

Igår visade jag en bild på soluppgången tagen från balkongen i söder så jag tänkte komplettera med en bild från norra balkongen tagen mot nordväst och jämföra med en bild från när jag var här första gången i augusti 2007.

Då byggdes det i en rasande takt i hela Beijing innan OS i augusti 2008, men mycket av byggandet stannade av just innan OS eftersom byggdammet påverkade luften för mycket. Jag tycker det har varit lite si och så med farten på byggandet de gånger jag varit här sedan dess och man ser inte alls samma fart i byggandet med olika arbetslag med olika färg på hjälmarna som man gjorde då.

Här på andra sidan Hongyan Road är det dock rätt hyfsad fart på byggandet och det har hänt en hel del på tre år. De som arbetar på byggena är i regel “gästarbetare” från andra delar av Kina, mest från södra delarna skulle jag gissa. De bor i tillfälliga byggnader som syns på bilderna och de jobbar här i stort sett hela året och åker bara hem till sina familjer under det kinesiska nyåret som 2011 infaller i början av februari.

Det är väl egentligen bara byggnaderna under den röda pilen på de två bilderna som fortfarande syns bakom de nya skyskraporna som växer upp!

Hongyan Road i Beijing 2007

Bilden ovan är tagen i augusti 2007 och visar lite av utsikten mot nordväst (det går att klicka på bilden för att se en större)

Hongyan Road mot nordväst 2010

Här en bild tagen idag den 28 december 2010 från ungefär samma vinkel och det är nästan bara husen under den röda pilen som gär att känna igen (det går att klicka på bilden för att se en större)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.