Dags för kryssning till Japan och Sydkorea

Torsdag 3 april 2008
Idag är det dags för kryssningen från Shanghai till Japan och Sydkorea, men fartyget lämnar inte Shanghai förrän sent i kväll så det var gott om tid att först göra det som alla turister gör i Shanghai, dvs gå ner till strandpromenaden och bli fotograferade med det jättelika TV-tornet i bakgrunden. Dock blir silhuetten nu lite annorlunda eftersom Kinas högsta byggnad just nu håller på att färdigställas en bit ifrån TV-tornet. Det är Shanghai World Financial Center som är en jättelik skyskrapa i glas på 492 meter som har en öppning längst upp i byggnaden som gör att den nästan ser ut som en kapsylöppnare. Det hade varit kul att åka upp till toppen men tyvärr var byggnaden inte klar i april men invigning beräknas ske senare i år.


På samma sätt som alla turister ska fotograferas framför Maos porträtt i Beijing så ska alla turister i Shanghai fotograferas med det stora TV-tornet i bakgrunden.


Alldeles bredvid TV-tornet ligger det 492 meter höga World Financial Center, som dock ännu inte var helt färdigbyggt när denna bild togs.


En bild tagen in mot centrum där man ser en del av den berömda gatan The Bund med sina stora byggnader i västerländsk stil.

Vi tog sedan en tur i ett jättelikt bokvaruhus i sju plan med enorma ytor och vakter på alla plan. Hittade en bok med tillhörande CD-skivor som verkade en bra start på att lära sig mandarin. Vi hade också bestämt att behålla hotellrummet till klockan 18.00 så vi hann äta lunch och vila lite på hotellet innan det var dags att packa väskorna inför kryssningen. Vi tog en taxi till incheckningen för kryssningen klockan 16.30 vilket tog en stund i den täta Shanghaitrafiken.

Vid incheckningen i färjeterminalen var det totalt kaos och incheckningen tog över två timmar, det är bara att hoppas att resten av kryssningen inte blir lika kaotisk. När vi äntligen checkat in och lämnat ifrån oss väskorna visade det sig dock att det inte alls var att bara gå ombord på fartyget. Detta fartyg, Rhapsody of the Ocean, var helt enkelt för stort för att kunna gå in så långt in i floden som till centrala Shanghai så alla passagerare åkte i skytteltrafik till platsen där fartyget låg. Det var ingen kort bussresa utan den tog närmare en timme, varav sista kvarten på skakiga grusvägar i ett industriområde där det knappt gick att köra mer än 10 kilometer i timmen. Sen var det pass- och säkerhetskontroll innan vi fick gå ombord på fartyget. Vi fick en fin hytt med ”Oceanview”, dvs ett stort fönster rakt ut mot havet. Vi träffade också den person som skulle sköta städning och service i hytten, en mycket trevlig kvinna från Filippinerna. Vår middag skulle intagas i restaurang Edelweiss varje kväll vid en viss tid och vid ett visst bord, men så här närmare midnatt första kvällen var det lite provisoriskt så vi kunde inte få servering av det kyparteam som skulle ta hand om oss under resten av resan. De indier som serverade detta bord var rätt dåliga på engelska och kunde bara få fram menyer på engelska. Det blev dock en hyfsad middag mycket sent på kvällen och efter en obligatorisk livvästsövning som alla passagerare alltid måste delta i var det dags för fartyget att lämna Shanghai klockan 24.00 (en timme försenat). Vårt bagage hade inte levererats till hytten, men vi lyckades själva leta upp det efter en stund så sedan var det bara uppackning, sängen och sömn som gällde!


Fartyget heter Rhapsody of the Seas och byggt i elva våningar och kan ta emot 2435 passagerare.


Det var en minst sagt kaotisk incheckning i färjeterminalen i Shanghai som tog över två timmar plus en efterföljande busstransfer på en timme.


Innan Rhapsody of the Seas fick lämna Shanghai måste alla passagerar delta i en obligatorisk livbåtsövning så att man hittar till rätt livbåt ifall något skulle hända under resan.

Tags: , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.