Några bilder från Himmelska Fridens Torg

Idag var det åter strålande sol från en klarblå himmel så jag tog buss 28 norrut och det blev lämpligt nog totalstopp i trafiken precis utanför Guomaos tunnelbanestation så chauffören släppte av de som inte ville vänta i bussen. Vet inte om det var en olycka som hänt, eller om man helt enkelt stängt av delar av den drygt fyra mil långa åttafiliga spikraka huvudleden genom Beijings centrum. Det händer då och då om det är internationella politiker eller andra VIP-gäster som ska transporteras, då stängs helt enkelt vägen under en kvart eller en halvtimmer för att deras bilar ska få fritt fram, men jag gissar att det denna gång var en olycka som hänt lite längre fram.

För min del var det perfekt med stoppet så jag kunde ta tunnelbanan direkt till Himmelska Fridens Torg för jag ville ta lite bilder där när det är bra luft och bra ljus som idag! Så dagens blogginlägg får bli nedanstående tio bilder!

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Jag steg av vid Tiananmen West Station på linje 1 som ligger i västra änden av torget och till vänster syns ingången till Förbjudna Staden och den blå skylten till höger visar vägen till en av gångtunnlarna som går under vägen upp mot torget i varje väderstreck.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Folkliv framför porträttet av Mao Zedong ovanför ingången till Förbjudna staden. Här ska alla kineser bli fotograferade med Mao i bakgrunden.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

När man går genom gångtunnlarna till torget är det säkerhetskontroller som gäller och alla väskor röntgas, precis som i tunnelbanan och på tågstationerna och vissa kineser får t o m gå igenom metalldetektorer. Inte ens Kina är förskonade från muslimska terrorister som i håller till i nordvästra delen av Kina, men ett säkrare land än Kina att vistas i kan jag inte tänka mig. På bilden ovan har jag vandrat ner mot sydöstra delen av det gigantiska torget och långt borta skymtar ingången till Förbjudna Staden.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Här har jag kommit till den allra sydligaste delen av torget och bilden visar ingången till Mao Zedongs maosoleum. Mellan klockan 08.00 och 12.00 tisdagar t o m söndagar under större delen av året (stängt under de extremt varma sommarmånaderna) kan man här gå in och se Mao och här är säkerheten ännu mer rigorös. Alla väskor, kameror och vätskor måste lämnas i ett förvaringsutrymme innan man får tillträde till detta maosoleum. Maosoleum är ett gammalt egyptiskt ord, men det passar ju perfekt just med tanke på det moderna Kinas grundares namn!

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Nu är jag i sydvästra delen av torget och bilden är tagen mot sydost och visar stadsporten Qianmen som är ett område som helt byggdes om innan OS 2008. Dock byggdes det ovanligt nog om i samma stil som den gamla hutongstilen och den stora gågatan där är numera nästan i klass med Wangfujing Street på andra sidan torget.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Monumentet över Folkets hjältar med Nationalmuseum i bakgrunden

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

En bild tagen mot norr som visar hur stort torget är och det finns plats för en halv miljon människor att samlas på Himmelska Fridens Torg.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Även på själva torget är det populärt att bli fotograferade med Förbjudna Staden och porträttet på Mao i bakgrunden!

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Här var det en amerikansk kille som ställde upp som fotograf till den kinesiska familjen.

Himmelska Fridens Torg i Beijing den 28 januri 2011

Tillbaka till Maoporträttet på väg till tunnelbanestationen Tiananmen East och sen hoppade jag av vid Silk Market och tog buss 28, men jag hoppade av två hållplatser för tidigt och handlade dels i ett japanskt varuhus, men mest för att få en halvtimmes härlig promenad i solsken och absolut ljuvligt kinesiskt folkliv!

Det var goda jordgubbar jag handlade i varuhuset och kvällens pizzor blev mycket lyckade och sedan somnade jag mycket gott!

2 Responses to “Några bilder från Himmelska Fridens Torg”

  1. Svensk poke says:

    En väldigt häftig plats.
    Den har en säker plats på min lista över platser jag måste besöka före jag dör.

  2. stenborg says:

    Ja, det är en häftig plats fast det finns många fler häftiga platser att besöka i Beijing med omnejd så ta tid på dig när du åker hit, åtminstone 12-14 dagar!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.