Långpromenad och kinesiskt nyårsfirande

Idag var det kinesisk “nyårsafton” och då brukar som tradition familjerna samlas för att äta god mat och sedan skjuta iväg nyårsfyrvkerierna. Vi tillbringade förmiddagen mest med städning och tvättning. Fram på eftermiddagen tog jag sedan en ovanligt lång promenad, nästan två timmar och nedan kommer några bilder från promenaden.

Xidawang Road i Beijing

Det var nästan en bisarr upplevelse att ta promenaden för det var i princip ingen biltrafik alls. Bilden visar Xidawang Road som är huvudväg genom Chaoyangdistriktet och här är det normalt sett trafik i alla filer hela dagarna.

Badminton- och gymnastikarenan under OS i Beijing 2008

Ett par hundra meter bort från Xidawang Road ligger den UFO-liknande arenan där det under OS i Beijing 2008 var badminton och gymnastik. Byggnaden till höger är faktiskt World Trade Center inne i centrala Beijing som jag aldrig tidigare lagt märke till att det går att se härifrån, men det kan bero på den fantastiskt klara luften som är nu när fabrikerna står still och alla byggnadsarbeter åkt hem på semester!

Östra Fjärde Ringvägen

Här har jag kommit till Östra Fjärde Ringvägen där bilisterna kunde blåsa på i vilken fart de ville. Normalt sett är det köbildning i alla åtta filer och hastigheten brukar ligga runt 30-40 kilometer i timmen.

Skyskrapor vid Östra fjärde ringvägen

Den spektakulära skyskrapan till vänster kan jag se taket på långt i fjärran från balkongen. Jag vet faktiskt inte om det är kontor eller lägenheter, men jag skulle gissa att det blir kontor här!

Helt folktomt i Beijing

Normalt är detta en mycket livlig affärsgata med ett myllrande folkliv, men idag stängde alla affärer tidigare och en del småaffärer har t o m stängt en hel vecka.

På kvällen blev det sedan första gången jag fick uppleva det kinesiska nyårsfirandet och det var härligt att kunna göra det innan jag vänder åter till Sverige! Det är ingen större skillnad mot i Sverige, men i första hand är det familjen som samlas och lagar god mat tillsammans som man sedan äter och kollar på den specialshow som den statiliga televisionen sänder. För egem del kollade jag inte så mycket på TV:n utan var mer intresserad av de enorma fyrverkerier som försiggick utanför och jag satte kameran på stativ och med “fyrverkeri-inställningen” blev det faktiskt riktigt bra bilder från balkongerna och några sådana bilder kommer nedan! Att ge mig ut och fotografera på gatorna skulle jag aldrig våga i detta inferno av detonationer, eld och rök. På den första bilden allra längst till vänster kan man i bakgrunden se taket på skyskrapan på en av bilderna ovan!

Nyårsfyrverkerier i Beijing den 2-3 februari 2011

Nyårsfyrverkerier i Beijing den 2-3 februari 2011

Nyårsfyrverkerier i Beijing den 2-3 februari 2011

Nyårsfyrverkerier i Beijing den 2-3 februari 2011

Nyårsfyrverkerier i Beijing den 2-3 februari 2011

Nyårsfyrverkerier i Beijing den 2-3 februari 2011


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.