Underbart folkliv i Longtanparken

Under nyårsveckan är det alltid fullt med aktiviteter i Beijings parker och vi valde att besöka den närmaste av dessa i den vackra Longtanparken. Buss 51 stannar precis utanför dörren och sedan tog det max tio minuter till parken eftersom det knappt var någon trafik! Jag hade hört att det skulle var “mycket folk” i parken, men detta var mer än jag förväntat mig! Jag brukar ibland springa till Longtanparken, lösa inträde på två kronor, springa runt hela parken och sedan åter tillbaka, vilket brukar ta knappt en timme. Själva “varvet” i parken tar en halvtimme att springa och en timme att gå.

Från busshållplatsen går man först över en gångbro över Andra Ringvägen och sedan en annan gångbro över kanalen och det var ett lämmeltåg av människor där, vilket framgår av både de första och sista bilderna! Idag var inträdet till parken höjt till tio kronor och det var säkerhetskontroller med röntgen av väskor och att man fick gå igenom en metalldetektor. En del kineser fick även finna sig i att bli närmare undersökta.

Väl inne på området var det bara att följa strömmen med människor runt parken, vissa stånd var helt omöjligt att ens komma fram till. Vi handlade lite smårätter här och var och jag åt alldeles för mycket! Allting kostade tio kronor, t ex tre grillspett eller sex jiaozi (små kinesiska kroppkakor). Det är inte många västerlänningar som hittar hit och de jag såg under dagen kunde jag faktiskt exakt räkna på ena handens fingrar. Det var t o m två små överlyckliga kinesiska tjejer som ville och blev fotograferade tillsammans med den exotiske mannen från väst, vilket händer lite då och då! Missade tyvärr att be deras pappa ta en bild med min kamera!

Det syns många “kaniner” på bilderna vilket beror på att från midnatt igår gick Kina in i Kaninens År, även om naturligtvis månader och dagar räknas precis som i Sverige. Det är bara just skiftet mellan de tolv olika djuråren som skiljer eftersom dessa beräknas efter månens bana och inte solens bana (ungefär som påsk i Sverige som varierar datummässigt varje år). Människor födda i Kaninens År 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999 och 2011 beskrivs som “Tillgivna, medgörliga, trevliga människor med många vänner. Men de kan lätt bli för sentimentala och verka lite konstlade och ytliga. De blir bra jurister, diplomater och teatermänniskor.”

Jag hade tänkt skriva kommentarer till bilderna, men det blev alldeles för många bilder så nedan kommer en del av dagens bilder i form av miniatyrer.

Det går att klicka på varje bild och få upp HELA bilden i större storlek!

Jag vill bara kommentera två av bilderna på andra raden – det som de två manliga försäljarna dricker är ett “kinesiskt brännvin” som håller 56 procent i styrka (just dessa halvlitersflaskor kostar sju kronor om det inte är extrapris)! Denna sorten tycker jag smakar helt OK, men att dricka den ren och rakt ur flaskan på detta sätt skulle jag aldrig klara!

Jag gillar även den innovativa logotypen för Kaninens År 2011 med två morötter i stället för ettorna som syns lite längre ned!

Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011Underbart folkliv i Longtanparken den 3 februari 2011

Fler bilder från Longtanparken som jag tagit tidigare finns på denna länk!

2 Responses to “Underbart folkliv i Longtanparken”

  1. helene says:

    Hej
    Läste att marknaderna var stängda denna veckan.Är det ngn mer tid på året som det är så .Vi åker till Peking i April och vill ju verkligen att det ska vara öppet då

  2. stenborg says:

    Hej Helene!

    Jag har varit på resa i södra Kina en vecka och har därför inte svarat!

    Nej, det är bara just vid Kinesiska Nyåret som de stora marknaderna håller stängt. Tror Silk Market bara håller stängt två dagar, åtminstone var det så förra året, men Hongqiao hade stängt hela veckan.

    Så du kan lugnt räkna med att allt är öppet i april!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.