Mer än ett dygns tågresa tillbaka till Beijing

Packningen fixade vi redan igår kväll så det var bufféfrukost och sedan gick bussen klockan 08.00 för en kort tur till ett lamatempel som är en av Longyans turistattraktioner. Det är alltid trevligt att besöka denna typ av buddistiska lamatempel, men det ser likadana ut överallt. Har varit på sådana tempel i Beijing, Shanghai, Hangzhou och nu Longyan men det ser likadant ut överallt. Det är människor som tänder rökelse och ber till de olika buddistiska statyerna och det är mycket vackert och en speciell doft av all rökelse. Enda skillnaden här var att man tände massor av smällare och kastade in i ugnar, men jag antar det hör ihop med det kinesiska nyåret som firas t o m torsdag nästa vecka.

Sen släppte bussen av oss i centrum för två timmars fria aktiviteter. Vi följde med guiden först till en gata med med en stor marknad där allt i matväg såldes. Jordgubbarna såg fantastiskt fina ut, men de olika deltagarna på resan köpte rätt mycket annat och bjöd sedan runt så alla fick smaka. Tyvärr vet jag inte vad alla goda frukter eller godsaker heter, men det var helt nya och mycket goda smakupplevelser. Efter det promenerade vi ned på huvudgatan där det finns både McDonalds och KFC och därefter in på en gågata med massor av småaffärer. Då var klockan runt tio och eftersom tåget gick 12.46 passade vi på att få en tidig lunch i en enkel nudelrestaurang på gågatan. En stor skål med nudlar (som svensk spagetti) kostade bara fyra kronor. Jag fick en särskilt kryddstark variant som var mycket god och jag åt upp både nudlarna och soppan de låg i! Mycket gott och jag tycker det är mycket roligare och godare att äta på denna typ av enkla restauranger än på ”flotta” restauranger.

Matmarknad i Longyan

Matmarknad i Longyan

Matmarknad i Longyan

Jordgubbarna och körsbären såg underbart goda ut! Längst upp till vänster en mycket god frukt som jag inte vet vad den heter. Den har ett tunt skal runt som man enkelt plockar bort och sedan är det en geleliknande frukt med en hård kärna i mitten! Mycket goda och jag åt rätt många sådana under tågresan!

Matmarknad i Longyan

Detta var något som påminde mig om svenska lussekatter fast mycket, mycket större, men det är tydligen så att inuti dessa kreationer döljer sig helt enkelt ris!

20 kronor halvkilot för gristryne

På väg från marknaden till den långa gågatan i centrum handlade flera bl a dessa gristrynen för 20 kronor halvkilot! De påstod det var jättegott, men det var inget jag kände för att prova!

Tio över elva tog oss bussen till stationen där vi sade farväl till våra guider och säkerhetskontrollen på stationen var det bara att gå rakt igenom och sedan blev det en halvtimmes väntan i vänthallen innan vi fick gå ombord på tåget. De hade mycket bra försäljning i vänthallen, så vi fyllde på lite extra.

Det är en lång tågresa vi har framför oss och tåget som avgick 12.46 är inte framme i Beijing förrän i morgon söndag klockan 13.02, dvs mer än ett dygns resa. Eftersom det är kinesiskt nyår och alla ska tillbaka till Beijing denna helg var det omöjligt att hitta flygbiljetter och även “soft bed” på tåget (fyra i en kupé med dörr) var omöjligt för 13 personer, så det blev “hard bed”. Hard bed innebär en liten kupé utan dörrar med sex sovplatser i tre våningar, men det var helt OK. Vi var lite utspridda i samma vagn, men det gick att byta platser så vi fick åtminstone fyra av sex platser i ”min” kupé så vi kunde tränga in oss åtta personer där och ha en trevlig middag med diverse olika rätter. Ägg och kinesiskt bröd hade någon köpt med från hotellet och i övrigt var det nudlar och olika maträtter och frukter som köpts med från marknaden i Longyan.

Jag ville inte sova på eftermiddagen utan ville försöka sova hela natten i stället så jag höll mig vaken. Mannen som skulle sova ovanför mig var på väg till Beijing efter årets enda besök i hemprovinsen och han hade sällskap med sin fru och dotter. De arbetar i Beijng eftersom det är bättre möjligheter och löner där och de bodde lite söderut i staden. Mannen hade med sig ett hemtillverkat mörkt risvin som han bjöd mig på. Det var hans mammas recept och jag måste säga att det var godare än de liknande risviner jag smakat i olika affärer under resan, så det blev rätt många muggar vin och många ganbei (skål) under den timme som gick innan de släckte ned ljuset i vagnen klockan 22.00. Det är inga dörrar till dessa kupéer så det är mycket ljud från omgivningarna och folk som springer förbi, men jag somnade rätt omgående, förmodligen tack vare det goda vinet.

Ganbei -Skål på tåget mellan Longyan och Beijing

Det blev många “ganbei” dvs “skål” med denne trevlige man innan klockan blev 22.00 och lamporna släcktes, men sen sov jag mycket gott!

Strax innan 22.00 kom det även en säkerhetskontroll och alla kinesiska medborgare måste ta fram sina identitetskort och kontrollanten bara scannade streckkoden och fick direkt upp samma ID-kort från arkivet på sin lilla skärm så han kunde kolla så att det var samma person på bilden från arkivet, på ID-kortet och i verkligheten! Allt gick blixtsnabbt och var mycket imponerande, jag behövde dock inte visa upp mitt pass utan kontrollen gällde bara kineser, fast jag var säkert den enda ombord som inte var kinesisk medborgare!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.