Vilken äcklig mediacensur det är i Sverige!

Idag blev en hemmadag med påbörjande av att göra Kaulskroniten plus att jag läste in mig lite på internationella och svenska nyheter från de åtta dagar vi var på resande fötter. Det är bara att konstatera att mediacensuren i Sverige är rent ut skrivet äcklig!. Nyheter som är huvudnyheter i hela Europa tas överhuvudtaget inte upp i Sverige eftersom de inte är “politiskt korrekta” och jag kan tänka mig att Sverige idag är ungefär som Östtyskland och Sovjetunionen var innan kommunismen föll för 20 år sedan när det gäller just mediacensuren.

Det var väl Björn Rosengren som 1999 gjorde sitt klassiska uttalande om att “Norge är den sista Sovjetstaten“, men han hade helt klart fel, för enligt min mening är Sverige den sista Sovjetstaten med sin helt extremt otäcka mediacensur, där journalister och chefredaktörer under påverkan från ledande politiker bestämmer vad svenska folket ska få veta.

Det är tur att det finns internationella medier och även ocensurerade fria svenska medier och bloggar på nätet idag, men tyvärr verkar inte drygt nio av tio svenskar ännu känna till detta, eller så föredrar de helt enkelt att leva kvar i sin egen lilla sagovärld.

Jag minns när jag tågluffade flera gånger i Eruorpa på 1970-talet att jag då var stolt över att vara svensk när jag visade upp passet eller pratade och berättade var jag kom ifrån. Idag är det precis tvärtom och Sverige ses nästan som ett skämt av många stora utländska medier och jag har faktiskt t o m sagt att jag är från Danmark vid två tillfällen eftersom jag uppriktigt skäms för säga att jag är från Sverige! Det är åtminstone en “halvsanning” med Danmark, eftersom Blekinge tidigare tillhörde Danmark och jag kommer ju alltid med flyg från just detta land till Kina, så nog “kommer” jag från Danmark!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.