Idag var det härligt vårväder i Beijing

Idag lördag var det underbart vårväder i Beijing, visst var det lite kallt i skuggan men i solen var det ljuvligt och vinden blåste bara med sin frånvaro! Jag ville inte vara inomhus idag utan det blev en promenad till de två stora turistattraktionerna som finns i närheten.

Det tar max en kvart att promenera till den gigantiska “husdjursmarknaden” nere vid Tredje Ringvägen och så mycket folk som det var där idag har jag aldrig sett tidigare. Det var nästan så jag fick tränga mig in på området och det gick knappt att komma fram överallt under första biten. Det är den första avdelningen jag tycker är mest intressant där det finns ett 50-tal utomhusförsäljare av akvariefiskar plus ett tjugotal akvarieaffärer man kan gå in i, men där är alldeles för fuktigt och varmt så jag höll mig mest utomhus!

Ingång till den stora husdjursmarknaden

Här har jag just kommit in på marknaden och i mitten håller alla utomhusförsäljarna av akvariefiskar till och i husen vid sidorna finns de fasta akvarieaffärerna

Som gammal akvarieägare blir jag alltid sugen på att starta akvarium igen när jag går här och kollar! Det finns vissa fiskar som jag aldrig sett i Sverige, men det är mest välkända arter som guppy, gurami, barber, tetror, scalarer, cichlider och diskusfiskar. På utomhusmarknaden säljs dessa fiskar i färdiga påsar som kan innehålla allt från en fisk till ett tiotal och priserna ligger på 10-20 kronor per påse om det inte är större diskusfiskar eller cichlider. I inomhusaffärerna kan det vara extremt stora fiskar som kostar en mindre förmögenhet. Jag vet jag skrivit om det någon gång tidigare om en speciell sorts fisk som anses bringa lycka i hemmet och kan kosta tiotusentals kronor. Kollade sedan vidare på övriga husdjursfärsäljningar och även övriga försäljningar, t ex krukväxter och blommor. Det är synd att i stort sett inga västerlänningar hittar till denna marknad för den är verkligen värd ett långt besök!

Stor husdjursmarknad i Beijing

En bild tagen mot ingången lite längre in på marknaden och man kan se alla plastpåsar med akvariefisk som är upphängda på gasoluppvärmda stålställningar

Stor husdjursmarknad i Beijing

Här har jag kommit lite längre in på marknaden där det är krukväxter som säljs och ännu längre in finns alla andra husdjur, fritidsprodukter, skor, smycken o s v i en salig blandning och t o m även en speciell avdelning för guldfiskar

Promenerade sedan en kvart norrut till loppmarknaden i Panjiayuan och där är det alltid många västerlänningar eftersom det är en av Beijings topp-tio sevärdheter. Jag kollade som vanligt efter gamla vykort, men det finns i princip aldrig sådana på denna marknad. Gamla foton, frimärken, mynt och sedlar finns, men framförallt böcker som det finns flera avdelningar för. Jag har t o m hittat någon enstaka svensk bok här fär några år sedan och det finns rätt hyfsat med engelsk litteratur.

Panjiayuan - loppmarknad i Beijing

Det finns upp emot femtusen försäljare på marknaden, men jag kollar mest i denna loppmarknadsavdelning där det inte är fasta försäljare. Längst upp till höger finns även en av de två speciella avdelningarna som bara säljer böcker, affischer, foton, sedlar o s v och där brukar jag alltid börja min rundvandring bland ett hundratal försäljare. Det finns ytterligare en avdelningen med böcker och affischer i andra änden av marknaden där också tusentals andra försäljare håller till, men det flesta där är fasta försäljare och inte så intressanta.

Det var mer för promenadens skull och för att kolla folklivet jag gick dit så jag promenerade sedan hemåt över Panjiayuan Bridge där det var en myket stor folksamling på andra sidan och säkert ett tjugotal poliser. Jag lyckades dock inte fatta vad som kunde ha hänt och att ta upp kameran och fotografera kände jag inte för med tanke på tidigare erfarenheter!

Efter lunch kom sedan ett bud med en stor tavla vi köpt i södra Kina, den skulle levererats i mitten av veckan, men vi hade fått veta att den var skadad så de fick vänta till helgen. Vi köpte den av en känd lokal konstnär vid besöket i Chen Hi Hong och han hade skickat den med både ram och glas, men glaset hade gått sönder i transporten. Budet fick vänta medan vi packade upp ute i trapphuset, vilket tog en bra stund. Glaset var helt krossat och hade åkt ner i ena kortändan av förpackningen, men mirakulöst nog var knappt tavlan skadad alls. Några små rispor var det i en änden, men inga hål eller liknande alls i målningens tunna papper.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.