Blommande körsbärsträd i Fukuoka

Lördag 5 april 2008
Rhapsody of the Seas anlände till Fukuoka på utsatt tid klockan 08.00 på morgonen. Dock tog det tid innan fartyget fick godkännande från de japanska immigrationsmyndigheterna så vi kom inte i land förrän efter klockan 09.00. Vid landgången var det videofotografering trodde de flesta, men det var faktiskt en värmekamera som skulle känna av ifall någon passagerare försökte gå iland med hög feber! Det är rädslan för fågelinfluensan som gör att Japan har dessa extrema säkerhetsåtgärder.


Rhapsody of the Seas i Fukuokas hamn den 5 april 2008

Fartyget hade lagt till ganska centralt i Fukuoka och det var bara att ta en lokalbuss som tog tio minuter in till centrum. Vi började med att planera lite vad vi skulle göra och bestämde att först gå och kolla lite i affärer. Det fanns ett jättelikt köpcenter av flera kvarters storlek under jorden och det var kul att gå runt och kolla lite i alla affärer. För egen del blev det inga inköp alls i detta köpcentrum som heter Tenjin Chikagai. Därefter tog vi tunnelbanan (fast just denna linje gick ovan jord) till Dazaifu Tenmangu Shrine som är ett mycket stort tempelområde drygt en halvtimmes tågresa utanför Fukuoka. Det var ett mycket intressant besök och vi såg bl a många som kom med sina små barn till ett tempel för att få dem välsignade (antar jag) och på ett annat ställe såg vi en präst som välsignade ett gammalt pars nya bil! Helt fantastiskt att se. Alla dörrarna var öppna och prästen gick runt bilen från alla väderstreck och svingade sin stav över bilen och läste olika verser allt medan det gamla paret stod högtidliga och tysta och tittade på.


Kö utanför en tempelbyggnad i Dazaifu Tenmangu Shrine. Föräldrar, mor- och farföräldrar väntar med de små barnen utanför templet på att det ska bli deras tur att komma in.


En underbar bild på en präst som välsignar det gamla parets nya bil!

Sen råkade vi gå förbi en japansk trollkarl som hade uppvisning och han bjöd in oss att sitta ned och kolla. Det var väl ingen större upplevelse att se trolleriet men det var ändå rätt kul att titta på.


Trollkarlen i Fukuoka

Kollade även runt på några andra typiskt japanska byggnader på området innan vi tog tåget/tunnelbanan tillbaka till centrum. Nästa grej att titta på var Fukuoka Yahoo Dome Japan som är en stor idrottsarena där Fukuokas stolthet, baseballklubben Fukuoka SoftBank Hawks spelar sina hemmamatcher. Arenan tar närmare 36000 åskådare och är en av få arenor som har ett tak som kan fällas ut över arenan vid dåligt väder. Tyvärr gick det inte att få komma in på arenan för att titta då det pågick någon form av aktivitet där. Annars finns det möjlighet att få guidade visningar. Så vi tog en titt i SoftBank Hawks souvenirbutik som ligger alldeles bredvid arenan, men baseball är inte någon av mina favoritsporter så vi lämnade affären tomhänta.


Fukuoka Yahoo Dome Japan


Alldeles bredvid Fukuoka Yahoo Dome ligger SoftBank Hawks souvenirbutik

Efter lunch på en restaurang i närheten var det därefter tid att promenera tillbaka mot centrum. Vi tog en promenad till en fantastisk park mitt inne i centrum där körsbärsträden stod i blom och enorma mängder folk samlades för att äta under träden. Man kunde hyra plats på en stor eller liten blå presenning och sedan hade man maten med sig eller grillade man helt enkelt på plats. Vi hittade dock ett ställe i parken där man kunde handla mat, så vi köpte ett antal grillspett och några öl och satte oss också för att äta under några körsbärsträd. Det var mycket goda grillspett med av både nöt- och gris. Nedan kommer fyra härliga bilder från parken (klicka på respektive bild visas den i större format).

Klockan närmade sig nu 18.30 och det var dags att hitta tillbaka till fartyget eftersom alla måste vara ombord klockan 19.30. Efter dusch och lite vila tog vi en enkel middag i bufférestaurangen och gick sedan och kollade på kvällens föreställning som var en magiker som heter John Taylor. Han var faktiskt riktigt bra och lockade fram många skratt och undringar från publiken.


Tags: , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.