Kinesisk snögubbe med blå ögon!

Robin says:
February 26, 2011 at 9:04 am (Edit)
Hallå Stenborg!
Jag har funderat på en sak när det gäller bilderna, när du har tagit bilder på folk så gör dom ofta churchills v tecken. Jag trodde det var ett mer västerländskt tecken men kanske väldigt vanligt i Kina?
M v h Robin, Olofström
Hej Robin!
Ja, det är extremt vanligt i Kina att många gör V-tecknet när de ska fotograferas! Det syns ju också på många av mina bilder och barnen börjar mycket tidigt med detta och jag har sett det många gånger i de tecknade barnprogrammen, som jag faktiskt brukar kolla ibland för att lära mig mer mandarin!
Enligt de jag frågat är det inget ursprungligt kinesiskt utan har växt fram efterhand, men jag skulle gissa att det är betydligt mer vanligt i Kina än i andra länder, speciellt är det kvinnorna och barnen som gör tecknet när de blir fotograferade!
Jag har kollat lite efter information på nätet också och det finns lite olika teorier om hur detta spridit sig. Det började med Churchill och sen kom John Lennon och Richard Nixon gjorde ju ofta tecknet så han kanske gjorde det även vid besöket i Beijing 1972 när han träffade Mao Ze Dong.
En annan teori är att det spreds via den amerikanska konståkerskan Susan Lynn som ofta gjorde V-tecknet under OS i Sapporo 1972 och blev omåttligt populär i Japan under OS. Därifrån ska det sedan ha spridit sig senare vidare till Kina och övriga Asien!
Vad tecknet egenligen betyder för kineserna har jag också frågat om och vanligast svar är det helt enkelt betyder att “jag är lycklig eller glad och mår bra!”

Det har fortsatt att komma lite lätt snöfall även under denna natt, men det är ett par plusgrader och det blir perfekt snö för att rulla snöklot och göra snögubbar! Idag var det stortvätt som gällde förutom ett besök i varuhuset för att handla och framåt eftermiddagen började det spricka upp och solen tittade fram igen, så tvätten torkade som vanligt mycket snabbt! På väg till affären tog jag nedanstående bild på en snögubbe, som nog några barn och vuxna gjort tillsammans! Lite udda med blå ögon, för jag har aldrig sett någon kines som har den färgen på ögonen!

Kinesisk snögubbe med blå ögon

Idag fick jag även en intressant kommentar till inläggen från resan i södra Kina från Robin i Olofström som läser bloggen. Det är inte så många som läser de äldre kommentarerna så jag tycker både frågan och svaret hör hemma i ett eget inlägg i bloggen! Robins fråga löd:

“Jag har funderat på en sak när det gäller bilderna, när du har tagit bilder på folk så gör dom ofta Churchills V-tecken. Jag trodde det var ett mer västerländskt tecken men kanske väldigt vanligt i Kina?”

Ja, det är extremt vanligt i Kina att många gör V-tecknet när de ska fotograferas! Det syns ju också på många av mina bilder och barnen börjar mycket tidigt med detta och jag har sett det många gånger i de tecknade barnprogrammen, som jag faktiskt brukar kolla ibland för att lära mig mer mandarin!

Enligt de jag frågat är det inget ursprungligt kinesiskt utan har växt fram efterhand, men jag skulle gissa att det är betydligt mer vanligt i Kina än i andra länder, speciellt är det kvinnorna och barnen som gör tecknet när de blir fotograferade!

Jag har kollat lite efter information på nätet också och det finns lite olika teorier om hur detta spridit sig. Det började med Winston Churchill och sen kom John Lennon följd av Richard Nixon som ju ofta gjorde tecknet så han kanske gjorde det även vid besöket i Beijing 1972 när han träffade Mao Ze Dong.

En annan teori är att det spreds via den amerikanska konståkerskan Janet Lynn som ofta gjorde V-tecknet under OS i Sapporo 1972 och blev omåttligt populär i Japan under OS. Därifrån ska det sedan ha spridit sig senare vidare till Kina och övriga Asien!

Vad tecknet egenligen betyder för kineserna har jag också frågat och vanligast svar är att det helt enkelt betyder att “jag är lycklig, glad och mår bra!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.