Nu är våren på gång i Beijing

Idag på morgonen bestämde jag mig för att strunta i marknadsbesök och shopping, jag varken orkar eller känner för det och det är lite jobbigt när man inte mår bra, trots att jag vet var jag kan handla till “rätt” priser utan diskussioner! Det blir bara handbagaget jag tar med mig till Sverige denna gång och jag hade även några andra saker jag gärna ville avsluta idag och även förbereda återkomsten till Beijing, som blir mycket snart!

Det känns otroligt tungt att behöva återvända till det “politiskt korrekta” Sverige efter fyra månader här, jag skulle t o m vilja påstå att medierna i Kina har mindre censur än svenska medier för tillfället! För mig är det totalt obegripligt att intelligenta och tänkande människor i Sverige inte förstår detta, men man får kanske ett helt annat perspektiv när man vistas utomlands så länge och mest följer utländska mediers rapportering om Sverige och de ocensurerade svenska nätmedierna. Som det gamla “djungelordspråket” från Fantomen i modernare tappning:

“När CNN och BBC har något som hänt i Sverige som toppnyhet, men inte ett ord skrivs i vanliga svenska medier så får man läsa alternativa nya svenska medier”

Förutom kinesiska barnprogram för att lära mig mer mandarin (rikskinesiska) och de olika sportkanalerna kollar jag mest CNN på TV och igår morse var faktiskt första gången sedan CNN kom tillbaka i vårt utbud för en månad sedan som det blev svart i rutan några minuter när det var något nyhetsinslag som handlade om Kina, men det är som ett spott i Östersjön om man jämför med Sverige och den censurering som pågår hela tiden i TV och medier!

På internet är t ex Facebook, YouTube, bloggar på Blogspot och en del annat inte surfbart från Kina, men jag tror det är mest p g a att de drar så mycket trafik. Vill man komma förbi det finns det hundratals VPN-tjänster som kostar några tior i månaden att använda för att komma förbi spärren. Det finns även gratistjänster som har massor av olika adresser varifrån man via webbadresser kan surfa gratis om man kan stå ut med reklamen som poppar upp med jämna mellanrum.

Reklamen är inget problem för min del och jag läser regelbundet faktiskt flera bloggar från Karlskrona som ligger under gratistjänsten Blogspot och kollar även YouTube ibland när Zlatan gjort extraordinära mål i Milan. Det går lite långsammare att ladda på YouTube än i Sverige, men det spelar ingen större roll för klippen blir precis lika bra på helskärm.

På söndag är det tydligen någon form av kinesisk “vårdagjämning” och vårens inträde firas (eller om det bara gäller just Beijing, för det var länge sedan våren började i södra Kina och det kinesiska nyåret är egentligen för att fira vårens inträde).

I vilket fall som helst så såg jag tecken på det redan i går eftermiddag i form av de olika vattenfallen vid norra huvudingången satts igång och idag när jag tog en promenad till affären såg jag en mindre armé av kvinnor rensa löv och annat skräp i de små konstgjorda bäckarna som rinner på södersidan av alla byggnader i området, så även där lär nog vattnet börja rinna inom kort.

Jag såg även tiotalet trädgårdsarbetare i sina gröna kläder som rensade upp den stora fontänen innanför huvudingången och när jag kollade ut från balkongen för en stund sedan såg jag hur den sprutade vatten igen efter några månaders uppehåll! Just allt detta vatten som rinner och porlar inom bostadsområdet tycker jag är helt underbart och att springa mina fyra-nio varv på knappt 1100 meter varje morgon under sommaren är underbart jämfört med att ge sig ut och springa på trottoarerna utanför.

Vattnet porlar igen på Hongyan Road

Igår började vattnet åter porla i de små vattenfallen vid huvudingången, men denna bild är från idag på eftermiddagen.

Rensning av de konstgjorda små bäckarna

Här är det ett stort antal damer som rensar en av de konstgjorda bäckarna innan vattnet släpps på igen. Där simmar guldfiskar, svärdbärare och sköldpaddor åter om någon månad.

Fontänen sprutar vatten igen

Fontänen innanför huvudingången i norr sprutar åter vatten idag på eftermiddagen efter några månaders vila under de kalla vintermånaderna.

2 Responses to “Nu är våren på gång i Beijing”

 1. Robert F says:

  Idag har det faktiskt regnat i Stockholm, även om det är långt ifrån att vara vår. Men igår tror jag det var första gången i vinter som det var plusgrader..

 2. stenborg says:

  Hej Robert!

  Här i Beijing är det tio-tolv grader på dagarna och som (nästan) alltid solsken, men tyvärr är jag nu på väg till Sverige efter fyra månader och det lär vara betydligt kallare när jag kommer till Karlskrona.

  Du har kanske sett att jag länkat upp Mittens Rike från bloggen och jag ska även länka den från några andra sajter jag har senare, för där finns mycket intressant information för de som är intresserade av Kina!

  Hälsningar

  Lasse

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.